- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 28 Ocak 2025
Son yıllarda on binlerce Türk vatandaşının kaçak girdiği ABD’de Trump yönetimi kitlesel sınır dışına hazırlanıyor. Doğumla vatandaşlık hakkı da Trump’ın radarında. Peki yeni yönetim Türkler için ne anlama geliyor?
Kampanya döneminde göçmenleri topluca sınır dışı edeceğini söyleyen, doğumla vatandaşlık hakkının iptalini vaat eden Donald Trump başkanlık koltuğundaki ilk saatlerinde bu yönde bir dizi adım attı.
Peki ABD’ye göç etmeyi düşünen, sığınma başvurusu henüz karara bağlanmayan veya doğacak çocuğunun Amerikan vatandaşı olması için bu ülkeye seyahat edecek Türk vatandaşlarını ne bekliyor?
DW Türkçe ABD’de yaşayan, göçmenlik hukuku üzerine uzmanlaşmış Türk avukatlarla bu soruların yanıtını aradı. Uzmanlar “Panik yapmayın, ama temkinli olun” tavsiyesinde bulunuyor.
Meksika sınırından ABD’ye geçen Türklerin durumu
ABD’de düzensiz göçmenler ile geçici koruma statüsündekilerin toplam sayısı güncel verilere göre 14 milyon civarında. Trump öncelikle suç kaydı bulunanları sınır dışı edeceğini söylüyor. Trafik cezaları da dahil olmak üzere yaklaşık 655 bin göçmen çeşitli suçlamalar ve mahkûmiyetlerle karşı karşıya. Ayrıca hakkında sınırdışı kararı verildiği halde henüz ABD’de bulunan 1,4 milyon kişi Beyaz Saray’ın öncelikli hedefi.
Son yıllarda ABD’ye geçerli bir vize olmadan gelen Türk vatandaşlarının sayısında önemli bir artış yaşandığı dikkat çekiyor. Sınırları korumakla görevli Gümrük ve Hudut Koruma (CBP) ajansı verilerine göre çoğu ülkenin güney sınırında olmak üzere geçen dört yılda 44 bin 580 Türk vatandaşı yakalandı veya kendini ihbar etti. Bu sayı 2010-2020 arasındaki 10 yıllık dönemin toplamında sadece 550’ydi.
Sınırı kaçak yollarla geçen kişiler genelde karşılarına çıkan ilk memura kendilerini ihbar ederek sığınma talep ediyorlar. Kısa bir gözaltı sürecinin ardından bu kişiler, haklarında mahkemece hüküm verilene kadar çalışma iznine sahip oluyor.
ABD’de göç hukuku alanında çalışan Avukat Arif Gozel’e göre sığınma veya iltica talep ederek hukuki süreci başlatan kişilerin iade edilmesi mümkün değil. DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Gozel, bu kişilerin hakim kararı olmadan ülkeden gönderilemeyeceğini söylüyor.
Yeni geçişlere engel
Halihazırda ABD’de bulunanları sınır dışı etmenin önünde yasal ve lojistik çok sayıda engel bulunurken Trump’ın bir diğer önceliği ise yeni gelişleri durdurmak. Bu kapsamda attığı imzalardan biri, selefi Joe Biden döneminde açılan ve Meksika sınırından randevulu geçiş imkanı tanıyan “CBP One” mobil uygulamasını kapatmak oldu. Gozel, Türklerin “çok uzun bekleme süreleri nedeniyle” bu uygulamayı zaten kullanmadığını, genelde sınırı kaçak geçtiklerini anlatıyor.
Ancak kaçak geçiş artık mümkün olmayabilir. Görevdeki ilk gününde güney sınırında “ulusal acil durum” ilan eden Trump, bölgeye asker konuşlandırdı. Ayrıca CBP memurlarına “hızlandırılmış sınır dışı” yetkilerini daha aktif kullanmaları talimatı verildi. Hızlandırılmış sınır dışı uygulamasının bölgedeki memura yakaladığı düzensiz göçmeni hızlıca sorgulama yetkisi verdiğini anlatan Gozel, “Sorgu esnasında kişi bir nedenden ötürü ülkesine dönmekten endişe ettiğini söylerse bir başka memurun katılımıyla ikinci görüşme yapılır. Eğer ikna olmazlarsa mahkemeye gitmeden sınır dışı kararı verilebilir” diyor.
Haklarında sınırdaki memurlar veya mahkemece sınır dışı kararı verilen kişilerin nereye iade edileceği de merak ediliyor. Türk vatandaşları son birkaç yılda genelde Meksika üzerinden ABD’ye giriş yapsa da iade gündeme geldiğinde ilk adres Türkiye olacak. Eğer kişinin ülkesine dönmesinden zarar görmeyeceği düşünülüyorsa geri göndermeler uçakla Türkiye’ye yapılıyor.
Kaynak: DW Türkçe