Göç Araştırmaları Vakfı
Hakkında
Göç Araştırmaları Vakfı (GAV) göç, diaspora ve Müslüman azınlıklar alanlarında veri oluşturmak, literatüre katkı sunmak nitelikli insan kaynağı yetiştirmek, mevcut sorunlara dikkat çekmek ve politika önerileri sunmak amacıyla 2010 yılında kurulmuştur. GAV bünyesinde, Türk Diasporası Araştırmaları Merkezi (TÜDAM) Türkiye Göç Araştırmaları Merkezi (TÜGAM) Müslüman Azınlıklar Araştırma Merkezi (MAM) olmak üzere üç araştırma merkezi bulunmaktadır. Bu merkezler, yurt dışında yaşayan Türk toplumunun dil ve kültür birikimi, sosyal, kültürel ve siyasi meselelerini, ayrıca Türkiye’deki göç olgusunu ve Müslüman azınlıkların mevcut durumu ile sorunlarını derinlemesine inceleyen araştırmalar yapmaktadır. Vakfımız, GAV Perspektif Yayınları ile telif ve tercüme eserler yayımlamakta, Turkish Journal of Diaspora Studies (TJDS) adlı akademik dergiyle uluslararası bilim camiasına katkı sunmaktadır. GAV Akademi ise vakfın amaçları doğrultusunda genç araştırmacıların ve uzmanların yetişmesine katkı sağlamak amacıyla eğitim programları düzenlemektedir. Bu programlar arasında Temel Eğitim Programı (TEP), göç ve diaspora ihtisas programları ile yaz ve kış okulları yer almakta olup, bu programlar lisans ve lisansüstü seviyede eğitimler içermektedir. Bu kapsamlı eğitim programları göç, diaspora ve Müslüman azınlıklar alanlarında uzmanlaşmak isteyen gençlerin kapsamlı bir eğitim almasını ve alanda uzmanlaşmasını desteklemektedir. Ayrıca, vakıf çalışma alanlarına dair araştırmalara ve araştırmacılara destek olmak amacıyla Göç Çalışmaları Burs Programı, Diaspora Çalışmaları Burs Programı, Müslüman Azınlık Çalışmaları Burs Programı ve tez teşvik destekleri gibi çeşitli destek mekanizmaları sunarak bu alandaki bilgi üretimini ve paylaşımını teşvik etmektedir.
Amaç
Göç Araştırmaları Vakfı(GAV) göç, diaspora ve Müslüman azınlıklar alanlarında veri oluşturmak, literatüre katkı sağlamak, nitelikli insan kaynağı yetiştirmek, mevcut sorunlara dikkat çekmek ve bu alanlarda politika önerileri sunmayı amaçlamaktadır.
Vizyon
Nitelikli genç araştırmacıların ve uzmanların yetişmesine katkı sağlayarak, göç, diaspora ve Müslüman azınlıklar alanlarında önemli bir araştırma merkezi olmak; burs programları, tez teşvikleri ve çeşitli destek mekanizmalarıyla bu alanlarda bilgi üretimini ve paylaşımını teşvik etmek, ulusal ve uluslararası düzeyde göç, diaspora ve Müslüman azınlıklar konusunda referans bir kurum olmakla birlikte ülkelerin bu alanlardaki politikalarına ve uygulamalarına katkı sunmak. Bu hususta topluma faydalı bir vakıf çalışması yürütmek.
Misyon
Vakıf göç, diaspora ve Müslüman azınlıklar konularıyla ilgili sosyal, siyasi, hukuki, ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda araştırmalar yapar, bilgi üretir ve eğitim faaliyetleri yürütür. Ürettiği bilgiyi çözüm ve karar mekanizmaları yanında ulusal ve uluslararası kamuoyuna sunar.

Faaliyet Raporları

• 2019