İslam Düşmanlığı İle Mücadele Araştırmaları Merkezi (İDMAM)
İslam Düşmanlığı İle Mücadele Araştırmaları Merkezi
Merkez Hakkında
Göç Araştırmaları Vakfı bünyesinde kurulan İslamofobi ile Mücadele Araştırmaları Merkezi’nin (İDMAM) hedefi Batı’dan Doğu’ya İslamofobinin kökenini ve farklı yönlerini incelemektir. Bu bağlamda İDMAM, İslamafobiye dair farklı bir bakış açısı geliştirmeyi, İslamofobiyi haritalandırmayı, İslamofobiye karşı ses çıkarmayı, politika yapıcılara İslamofobi ile mücadele için öneriler ve fikirler sunmayı amaçlamaktadır.
İslamofobi hakkında yaygın olarak kullanılan tarih anlatısında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan 11 Eylül Saldırılarından sonraki süreç geniş yer tutsa da İslam ve Müslüman karşıtı tutum ve olaylar bu süreçten çok daha öncesine dayanmaktadır. Bu noktadan hareketle Göç Araştırmaları Vakfı bünyesinde kurulan İslamofobi ile Mücadele Araştırmaları Merkezi (İDMAM) Batı’dan Doğu’ya İslamofobinin kökenini ve farklı yönlerini incelemeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda İDMAM, İslamafobiye dair farklı bir bakış açısı geliştirmeyi, İslamofobiyi haritalandırmayı, İslamofobiye karşı ses çıkarmayı, politika yapıcılara İslamofobi ile mücadele için öneriler ve fikirler sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca Göç Araştırmaları Vakfı bir düşünce kuruluşu olarak bu konuda farkındalık yaratmayı ve bu alanda çalışarak Müslüman toplumların barış ve hoşgörü içerisinde yaşamasına katkı sunacak uzmanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
İDMAM'a Katılmak İçin Tıklayınız
Vakıf bünyemizde göç, diaspora, İslamofobi ve Türkçe Ana Dili alanlarında akademik çalışmalar yapan araştırma merkezlerimize siz de dahil olabilirsiniz.

İslam Düşmanlığı ile Mücadele Araştırmaları Merkezi'nin (İDMAM) Yayımlanan Analizleri

• 2020
FRANSA’DA CAMİ BASKINI VE İSLAMOFOBİNİN NORMALLEŞMESİ
Fransa’da 3 Ekim Cumartesi günü özel tim güçleriyle Hz. Ömer Camii’ne baskın düzenlenmiştir. Polis baskını esnasında içeride dini ders yapan çocuklar ve öğretmenler bulunduğundan baskın küçük yaştaki öğrenciler arasında paniğe sebep olmuştur. Özellikle terörle mücadele alanında faaliyet gösteren 15 kişilik “İslamcılığa ve Cemaatçi Ayrışmaya Karşı Mücadele Özel Birimi” adlı güvenlik güçlerinin baskınına ilişkin emniyet müdürlüğü yangın güvenliğinde eksiklik tespit ettikleri ifade etmiştir.2 Müslüman azınlığı korkutma ve yıldırma amacı taşıyan baskın İslamofobik saldırıların artık dayanılmaz boyutlara ulaşması nedeniyle endişe verici olarak karşılanmıştır. Yetkili makamların gerekçe olarak yangın güvenliğini göstermesi ise sosyal medyada “Paris Emniyet Müdürlüğü, caminin yangın söndürücülerini kontrol ederek İslamcılığa karşı mücadele veriyor” ifadeleriyle karşılık bulmuştur.
Yazar: Sena Özdemir

DOI: