- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 9 Ekim 2021
Açılış konuşmasını sayın Mehmet Köse’nin yaptığı sempozyum Ekim ayı içerisinde yer alan altı farklı oturum ile sürecek.
Açılış konuşmasında İşgücü Göçünün 60. Yılında Almanya’daki Türk toplumunun mevcut durumuna değinen Mehmet Köse, Alman hükümetinin empati kurarak Türk toplumuna yaklaşması gerektiği kanaatinde olduğunu aktardı. Bu noktadan hareketle yapılacak çalışmaların önemine vurgu yapan Köse, Almanya’daki Türk toplumunun durumuna ilişkin ekonomiden gündelik yaşama pek çok alanda çalışmaların yapılması gerektiğine değindi.
Köse son olarak, sempozyumda farklı konu başlıklarıyla birçok alanda konuların ele alınacağını hatırlatarak bundan sonraki çalışmaların çok boyutlu olarak ve toplumun kendisini özne olarak görerek ele alınması gerektiğini vurguladı.
Sayın Köse’nin konuşmasının ardından sempozyumun “Türkçe Ana Dili Eğitimi ve Eğitim Politikalarında Türk Diasporası” başlıklı ilk oturumu Dr. Öğr. Üyesi Büşra Süverdem’in moderatörlüğünde gerçekleşti.
İlk oturumda RWTH Üniversitesi’nden Emine Kır Türkçe ana dili derslerine devam eden öğrencilerin velilerinin dersler hakkındaki görüşlerine değindiği çalışması ile yer alırken Dr. Öğr. Üyesi Bayram Arıcı ise “Almanya’da Türkçe ve Türk Kültürü Dersine Katılan Öğrencilerin Türkçe Yazma Becerilerine İlişkin Görüşleri” başlıklı konuşması ile oturuma katkı sundu. Son olarak Öğretim Üyesi İrem Pamuk’un “Almanya’nın Eğitim Politikaları ve Türkiye Kökenli Öğrenciler” başlıklı sunumunu aktarmasının ardından konuşmalar tamamlandı.
Yoğun ilginin olduğu ilk oturumun son bölümünde ise dinleyenlerin soruları cevaplandı. Bu bölümde katılımcıların sorularının cevaplanmasının yanı sıra konuya ilgi duyan önemli isimlerin ve uzmanların da söz alarak görüşlerini ifade etmesi ile sempozyumun ilk oturumu sona erdi.