- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 10 Mart 2025
Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, göçmen kökenlilerin oy tercihleri geldikleri ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Peki Türkiye kökenlilerin tercihlerinde hangi konular rol oynadı?
Almanya’da 23 Şubat’ta yapılan erken seçimlerde göçmen kökenli seçmenlerin tercihlerini inceleyen bir araştırmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.
Almanya Uyum ve Göç Araştırmaları Merkezi’nin (DeZIM) yaptığı araştırmaya göre göçmen kökenli seçmen bu kez genel seçimlere büyük çoğunlukla katılım sağladı.
Seçimlere genel katılımın yüzde 82,5 ile iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı açıklanmıştı. DeZIM’in verilerine göre, göçmen kökenli seçmenin yüzde 82 ila 87,3’ü seçimlere “büyük” ya da “çok büyük ilgi duyduğunu” ifade etti. Bu oran göçmen kökeni olmayan seçmenlerde ise yüzde 90,2’ye ulaştı.
Araştırmaya göre, göçmen kökenli Almanların seçim tercihleri ise köken ülkelerine göre büyük değişiklikler gösteriyor.
Türkiye, Ortadoğu veya Kuzey Afrika ülkelerinden gelenlerin ağırlıklı olarak Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Sahra Wagenknecht İttifakı’na (BSW) oy verme eğiliminde oldukları görüldü. Bu grupta, SPD’ye oy verme olasılığı göç kökeni bulunmayan Almanlara oranla yüzde 18,5 daha fazla oldu.
Bu grupta sağ partilerin oy potansiyeli ise diğer seçmenlere göre oldukça düşük kaldı. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) bu seçmenlerden yüzde 9,7 daha az oy potansiyeli elde ederken seçimlerin galibi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) göç kökeni olmayanlara kıyasla bu grup içinde kendine yüzde 8,1 daha az destek buldu.
Eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelenlerin oy davranışlarına bakıldığında ise çok daha farklı bir tablo görüldü. Bu grupta AfD’ye oy verme olasılığı göçmen kökeni olmayan vatandaşlara kıyasla yüzde 19,4 daha fazla oldu. BSW’ye de yüzde 17,4 daha fazla oy potansiyeli kaydedildi. En fazla oy potasiyeli ise seçmenin geneline paralel olarak Birlik partilerinin oldu.
Araştırmaya göre diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen seçmenin davranışları genel seçmen davranışlarına kıyasla önemli değişiklikler göstermiyor. Yalnızca AfD’nin bu grupta yüzde 4 daha az tercih edildiği görüldü.
Kaynak: DW Türkçe: https://www.dwturkce1.com/tr/almanyadaki-t%C3%BCrkiye-k%C3%B6kenli-se%C3%A7men-neye-g%C3%B6re-oy-verdi/a-71879700