- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 7 Mart 2025
Göçmenlerin geri dönüşüne ilişkin yeni AB mevzuatı, Avrupa Komisyonu’nun Göçten Sorumlu Üyesi Magnus Brunner tarafından Salı günü Strazburg’da sunulacak ve AB toprakları dışında ‘geri dönüş merkezleri’ kurulmasını içermeyecek.
Avrupa Birliği’nden göçmenlerin kendi ülkelerine geri gönderilmesine yönelik yeni yasa tasarısı, Avrupa toprakları dışında kurulması planlanan ‘geri dönüş merkezlerini’ içermeyecek. Taslak yasa hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Euronews’e yaptığı açıklamada bu bilgiyi paylaştı.
Önümüzdeki Salı günü Strasbourg’da, Avrupa Parlamentosu genel kurul oturumunda sunulacak olan yasa tasarısı, AB genelinde ortak kurallar oluşturarak iltica başvuruları reddedilen Avrupa dışı ülke vatandaşlarının ülkelerine geri gönderilme sürecini düzenlemeyi amaçlıyor.
Geri dönüş merkezleri, iltica başvuruları reddedilen kişilerin menşe ülkelerine gönderilmeyi bekleyebileceği, AB dışındaki üçüncü ülkelerde kurulacak tesisler olarak tasarlanmıştı.
Euronews’ün daha önce bildirdiği üzere, Avrupa Komisyonu bu tür merkezlerin oluşturulması olasılığını değerlendiriyordu. Avusturya, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Almanya, Yunanistan, İtalya, Letonya ve Malta gibi bazı üye ülkeler bu fikri destekliyordu.
Ancak birçok sivil toplum kuruluşu, geri dönüş merkezlerini oldukça tartışmalı buluyor ve bu tür merkezlerin süresiz gözaltılara ve insan hakları ihlallerine yol açabileceğini öne sürüyor. Mevcut AB yasaları, göçmenlerin kendi rızaları olmadan bağlantılarının bulunmadığı ülkelere gönderilmesini yasaklıyor.
Daha önce benzer modellerin oluşturulmasına yönelik girişimler – örneğin, İtalya’nın Arnavutluk ile yaptığı anlaşma – insanlık dışı ve etkisiz olduğu gerekçesiyle sert eleştirilere maruz kalmıştı.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile yaptığı anlaşma kapsamında, 36.000 göçmenin iltica başvurularının nihai yanıtını beklerken Batı Balkan ülkesine gönderilmesini planlamıştı.
Ancak bu hafta, İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi tarafından yapılan açıklamaya göre proje askıya alındı.
Bu, AB’nin göçmenlerin geri dönüşüyle ilgili yasa çıkarmaya yönelik ilk girişimi değil. Bir önceki yasama döneminde, AB genelinde göç yönetimini düzenlemek amacıyla “Göç ve İltica Paktı” adı verilen kapsamlı bir yasa paketi kabul edilmişti.
Ancak, Avrupa Parlamentosu’nun güçlü muhalefeti nedeniyle geri dönüş yasası onaylanamamıştı.
Kaynak: Euronews Türkçe: https://tr.euronews.com/my-europe/2025/03/07/ab-gocmen-yasasi-taslagi-geri-donus-merkezlerini-icermeyecek