- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 31 Mart 2025
Kolluk kuvvetlerinin Fransa ile iş birliği yapmasına ve göçmen rotası üzerindeki diğer ülkelerdeki yetkililerle birlikte çalışmasına rağmen, bu yılın ilk üç ayında 6.600’den fazla kişi Manş Denizi’ni geçti ve bu kayıtlara geçen en yüksek sayıydı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Manş Denizi üzerinden botlarla İngiltere’ye ulaşan göçmen sayısındaki artıştan kolluk kuvvetleri arasındaki ‘koordinasyon eksikliğini’ sorumlu tuttu.
Sınır güvenliğinin arttırılması ve insan kaçakçılığıyla mücadele konulu uluslararası bir toplantıda Starmer, her yıl Fransa’dan tehlikeli yolculuğu göze alan binlerce insanı durdurmanın zorluğundan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
40’tan fazla ülkeden yetkililerin Londra’da bir araya geldiği toplantıda Starmer, “Polis teşkilatımız, sınır kuvvetlerimiz ve istihbarat teşkilatımız arasında tam bir bölünmüşlüğü miras aldık,” dedi.
“Bu parçalanmışlık, baktığımda savunmamızda boşluklar olduğunu ve sınırlarımızda insan kaçakçılarına açık bir davetiye çıkarıldığını açıkça ortaya koyuyor.”
Starmer’ın dokuz ay önce seçilen merkez sol İşçi Partisi hükümeti, muhafazakar seleflerini de rahatsız eden bir sorunla boğuşuyor.
Kolluk kuvvetlerinin Fransa ile iş birliği yapmasına ve Afrika, Asya ve Orta Doğu’dan gelen göçmenlerin izlediği rota üzerindeki ülkelerdeki yetkililerle birlikte çalışılmasına rağmen, bu yılın ilk üç ayında 6.600’den fazla göçmen kanalı geçti ve bu şimdiye dek görülmüş en yüksek sayıydı.
Muhafazakarlar da söz konusu rakam nedeniyle önceki dönemde tartışmalara yol açan, botla gelen mültecileri tek yönlü olarak Ruanda’ya gönderme planlarının ‘iptal edilmemesi’ gerektiğini savunuyor.
Starmer, hiçbir zaman uygulanmayan Ruanda planını bir “kandırmaca” olarak nitelendirmiş ve Temmuz ayında göreve geldikten kısa bir süre sonra iptal etmişti.
İngiltere, 2022 yılında iki ülke arasında imzalanan bir anlaşma kapsamında Ruanda’ya plan dahilinde yüz milyonlarca euro ödemiş, ancak herhangi bir sınır dışı işlemi gerçekleşmemişti.
Pazartesi günkü toplantıya, göçmenlerin onay süreçleri için Arnavutluk’ta değerlendirme merkezleri açan İtalya’nın aşırı sağcı başbakanı Giorgia Meloni de katıldı. Onun bu projesi, Starmer hükümeti tarafından yakından takip ediliyor.
Meloni, planın “ilk başta eleştirildiğini” ancak “bugün Avrupa’daki diğer ülkelerde benzer önerilerin öne çıktığını” söyledi.
İngiltere’deki sığınmacıların önemli bir bölümünün vatandaşı olduğu ülkelerden Arnavutluk, Vietnam ve Irak hükümetleri de toplantıda temsil edildi.
Örgütlü insan kaçakçılarına terör gruplarıyla aynı muamelenin yapılması gerektiğini söyleyen Starmer, düzensiz göçe karşı yaklaşımı nedeniyle bazı parti destekçileri ve insan hakları kuruluşları tarafından eleştiriliyor.
Kaynak: Euronews Türkçe: https://tr.euronews.com/my-europe/2025/03/31/starmer-gocmen-sayisindaki-artistan-koordinasyon-eksikligini-sorumlu-tuttu