- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 6 Haziran 2025
Hollanda Başbakanı Dick Schoof’un kabinesi, aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’in göç politikası konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle bakanlarını geri çekmesiyle dağıldı.
İktidardaki hükümetin çökmesi ve Başbakan Dick Schoof’un istifasının ardından, Hollanda İçişleri Bakanı Judith Uitermark Cuma günü yaptığı açıklamada, Hollanda’nın 29 Ekim’de erken seçime gideceğini doğruladı.
Erken seçim, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’in bakanlarını geri çekmesinin ardından dağılan Hollanda’daki dört partili koalisyonun kurulmasının üzerinden bir yıl geçmeden ilan edildi.
Schoof’un 11 aylık yönetimi Hollanda siyasi tarihinin en kısa ömürlü hükümetlerinden biri olarak tarihe geçti.
Wilders koalisyon ortaklarını göçü engelleme arzusu doğrultusunda hareket etmemekle suçladı.
Geçen hafta, kara sınırlarını korumak için orduyu kullanmak ve tüm sığınmacıları geri çevirmek de dahil olmak üzere göçü radikal bir şekilde azaltmayı amaçlayan 10 maddelik bir planı imzalamalarını talep etti. O sırada, göç politikasının sertleştirilmemesi halinde partisinin “kabine dışı kalacağını” söyledi.
Wilders’in bu vaadini yerine getirmesinden sadece birkaç dakika önce yapılan kriz toplantısı, göçün kısıtlanmasını desteklediklerini söyleyen diğer parti liderlerini kızdırdı.
Sağcı Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) lideri Dilan Yeşilgöz gazetecilere yaptığı açıklamada “Şok oldum” dedi ve kararı “süper sorumsuzluk” olarak nitelendirdi.
Yeşilgöz, “Bu sabah bize hitap eden başbakan, muazzam uluslararası zorluklarla karşı karşıya olduğumuzu, kıtamızda bir savaş olduğunu, ekonomik bir krizin kapımızda olabileceğini söyledi” diye ekledi.
Ekim ayına kadar ne olacak?
Ulusal Seçim Konseyi bu hafta başında 29 Ekim’de seçim yapılmasını tavsiye etmişti. Parlamentonun 4 Temmuz’da başlayıp 1 Eylül’e kadar sürecek tatile girmesi ve ardından birkaç hafta sürecek kampanya dönemi nedeniyle daha erken bir seçim yapmak zor olacaktı.
Bu da Schoof’un ülkesi birkaç hafta içinde Lahey’deki NATO zirvesine ev sahipliği yaptığında geçici bir hükümete liderlik edeceği anlamına geliyor.
Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, hükümetin siyasi çalkantılara rağmen toplantıya ev sahipliği yapmaya kararlı olduğunu söyledi.
Milletvekillerine yaptığı açıklamada Schoof, önümüzdeki aylarda hayati politikalar üzerinde bekçi modunda da olsa kontrolü elinde tutmak istediğini belirtti.
Schoof, “Bana göre bu, Ukrayna’ya destek ve savunma için gereken her şey dahil olmak üzere hem ulusal hem de uluslararası güvenlikle ilgili,” dedi.
Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci döneminin başlamasından bu yana ortaya çıkan küresel ticaret savaşı da dahil olmak üzere ekonomi konusunda harekete geçebilmek istiyor, çünkü “bunun Hollanda ekonomisi ve iş dünyamız üzerinde doğrudan bir etkisi olabilir.”