- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 6 Aralık 2024
Avrupa Birliği’nin motoru konumundaki Almanya ve Fransa’da yaşanan ekonomik sorunlar ve siyasi belirsizlik Brüksel’de endişe ile takip ediliyor.
Bu iki ülke birlikte çalıştığında Avrupa Birliği’nde istemedikleri bir gelişme yaşanması ihtimali neredeyse sıfıra yakın. Bu ekonomik kararlar için de siyasi kararlar için de geçerli. Hatta Avrupa Birliği’nin ideolojisinin ve hayatın her alanını ilgilendiren kararların büyük ölçüde bu ikili tarafından şekillendirildiğini söylemek mümkün. Ancak son yıllarda Almanya ve Fransa arasındaki uyum eski Başbakan Angela Merkel dönemindeki kadar üst düzeyde değil.
İki ülke Ukrayna’da uygulanacak askeri stratejiler, Mercosur anlaşmasına yaklaşım, Avrupa savunması ve enerji politikaları gibi konularda farklı pozisyonlarda.
Gelinen aşamada ideal çift olmaktan uzaklaşan bu iki ülkedeki iç sorunlar ve siyasi belirsizlik de etkilerinin azalmasına neden oldu.
Almanya’da koalisyonun dağılmasıyla erken seçim gündeme gelirken Fransa’da da bu hafta hükümet çöktü.
İki ülkedeki iç sorunların giderilememesi halinde durumun Avrupa Birliği’nin genelini etkilemesi kaçınılmaz görülüyor.
‘Avrupa’nın işlemesi için büyük ülkelerin istikrarlı olması gerekir’
Koalisyon hükümetinin çökmesinin ardından Şubat 2025’te erken seçime gitme kararı alan ve sorunlar yumağıyla uğraşır hale gelen bir Almanya ile üç ay görevde kaldıktan sonra Ulusal Meclis tarafından hükümetin düşürüldüğü bir Fransa, Avrupa Birliği’nin görmek istediği son tablo.
Almanya’da ‘trafik ışıkları’ koalisyonu nasıl çöktü?
Nitekim İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de 5 Aralık’ta yaptığı bir konuşmada bu iki ülkenin istikrarının Avrupa Birliği sisteminin bütünü için çok önemli olduğunu vurguladı:
“Avrupa’nın tamamının işlemesini istiyorsak, Avrupa Birliği’nin büyük ülkelerinin, Fransa’nın istikrarlı olması gerektiği gibi Almanya’nın ve İtalya’nın da istikrarlı olması gerekir.”
İki ülkedeki sorunlar ve siyasi kriz ortamı küresel sınamaların en üst seviyede olduğu bir dönemde geldi.
Bir yanda nereye doğru evrileceği, ne zaman sona ereceği belli olmayan Ukrayna’daki savaş diğer yanda ABD’de iyice yaklaşan ikinci Donald Trump dönemi.
Bunlara ek olarak Ortadoğu’da boyut değiştirme riski bulunan çatışmalar ve olası bir ticaret savaşı öne çıkan küresel sınamalardan bazıları.
Böyle bir ortamda Avrupa Birliği’nin en fazla ihtiyaç duyduğu şeylerden biri ise liderlik. Yani motorun sorunsuz çalışması.
Kaynak: BBC Türkçe https://www.bbc.com/turkce/articles/cz7qw5889vqo