- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 26 Mart 2025
Kundaklama sonucu hayatını kaybeden Bulgaristan Türkü Zhilov ailesi, Solingen’de evlerinin olduğu sokakta anıldı. Dava sürerken, ırkçı motivasyon şüphesiyle ilgili yeni bulgulara dair karar bekleniyor.
25 Mart 2024’te Almanya’nın Solingen şehrindeki kundaklama, 4 kişilik bir ailenin canını almıştı. 28 ve 29 yaşlarındaki Bulgaristan Türkü Kıymet ve İsmail Zhilov çifti, 3 yaşındaki kızları Gizem ve daha sadece 5 aylık olan Elif ile birlikte hayatlarını kaybetmişti. Kundaklama şüphesiyle açılan davada yangının kasten çıkarıldığı tespit edilmişti. 4 ayrı cinayetten yargılanan sanık Daniel S. suçunu kabul etmiş olsa da soruşturmayı yapan yetkililer, olayın arka planını ve kundaklamanın motivasyonunu bütünüyle aydınlatmış değil. Adalet arayışını sürdüren İsmail Zhilov’un anne ve babası, kundaklamanın ırkçı motivasyonla işlendiğinin ispatlanmasını beklerken buna dair elde edilen son bulguların incelenmesine devam ediliyor. Bu süreçte cinayetlerin üzerinden bir yıl geçti ve Zhilov ailesi 25 Mart 2025’te Solingen’de yapılan bir törende anıldı.
Zhilov Ailesinin Yakılan Evinin Önünde Anma Töreni Düzenlendi
25 Mart günü öğleden sonra düzenlenen törende Solingen Merkez Camii’nin düzenlediği törende kurbanlar anıldı. Grünewalder Straße bulunan ve hâlâ yangının tahribatını taşıyan evin önüne çiçekler, mumlar ve ölen ailenin isimlerinin ve doğum günlerinin yazılı olduğu resimli dövizler bırakıldı. Törene katılan WDR televizyonunun aktardığına göre aralarında kurbanların yakınları ve kundaklama saldırısından kurtulanların da bulunduğu yaklaşık 80 kişi kundaklama merkezinde bir araya geldi. Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach ve Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul da anma töreninde konuşma yaptı ve Zhilov ailesinin yakınlarına başsağlığı diledi.
Günün devam eden saatlerinde düzenlenen ikinci bir etkinlikte ise Sol Parti (die Linke) Remscheid İlçe Teşkilatı ve şehirdeki “Bunt statt Braun” adlı sivil inisiyatifin de bulunduğu çeşitli kurumların katıldığı açıklandı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı törenin ardından katılımcıların, Neumarkt meydanına doğru yürüyüş yaptığı belirtildi.
Mahkemede adalet arayışlarını sürdüren İsmail’in ebeveynleri Emil ve Gulka, WDR’ye verdikleri demeçte, çaresiz ve yıkılmış hissettiklerini ifade etti: “Siz hiç yaşayan ölü gördünüz mü? İşte, biz buyuz. Nasıl yaşarız? Nasıl hayatta kalırız? Verecek bir cevabımız yok.”
Davada Son Durum: Daniel S.’nin Evinde Nazi Görselleri Bulunmuştu
Kundaklamanın nasıl yaşandığına dair hazırlanan bilirkişi raporuna göre 2024 yılında 24 Mart’ı 25 Mart’a bağlayan gece meydana gelen yangın eski binanın merdiven boşluğunda başlamıştı. Yangın “baca etkisi” ile 5 dakika içinde çatıya sıçradı. Yapılan incelemelerde ahşap merdiven boşluğunda yangını hızlandıran bazı kalıntıların bulunduğu, bu kanıtlara göre yangının kasten kundaklama sonucu çıkarıldığı belirlenmişti. Kundaklamayla ilgili Wuppertal Bölge Mahkemesinde görülen davada Daniel S. cinayet suçlarına ek olarak binadaki 3 kişinin de ağır yaralanmasından sorumlu tutuluyor. Sanık, şubat ayındaki ilk duruşmada -açıklama yapmadan avukatları aracılığıyla- suçunu kabul etmiş olsa da savcılık kundaklamanın yabancı düşmanı bir saikle işlendiğine dair kanıt bulunamadığını ama evinde çok sayıda yanıcı madde bulduklarını ve sanığın uyuşturucu kullandığını açıklamıştı. 2020 yılına kadar aynı binada yaşadığı ve Zhilov ailesiyle bazı anlaşmazlıklar yaşadığı da tespit edilmişti.
Kundaklamanın yıl dönümünden önce dava sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. 10 Mart’ta yapılan 8. oturumda 40 yaşındaki tutuklu sanığa dair yeni bulgular ortaya çıktı. Bu duruşmaya, olayda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları da katıldı. Zhilov ailesinin vekili Av. Fatih Zingal, oturumun ardından, yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarının, suçun arka planının ortaya çıkarılmasını ve adaletin yerini bulmasını istediğini söyledi:
“8. duruşmada sanığın dijital evraklarını inceleyen bir polis memuru ifade verdi. Sanığın kız arkadaşıyla yaşadığı evinde bulunan 4 sabit diskten birinde 166 tane Hitler ve Nazi dönemini öven, antisemitik ve aşırı sağ görüşlü görseller bulundu. Ayrıca sanığın kız arkadaşına gönderdiği bir mesajda yabancılara yönelik hakaret içerikli mesaj olduğu da tespit edildi. Kundaklama olayında ırkçı bir arka plan olup olmadığı tespit edilmeye çalışılıyor, bu olursa ne derece davaya yansıyacak onu takip ediyoruz.”
Söz konusu sabit diski, sanığın mı yoksa kız arkadaşının mı kullandığının tespit edilmeye çalışıldığını belirten Zingal, polisin tek başına 64 bin veriyi incelemek zorunda kaldığını, bir memurun bu kadar fotoğrafı ve videoyu tek başına detaylı incelemesinin mümkün olmayacağını da belirtti. Ailelerin, duruşma sırasında çocuklarının nasıl yandığını detaylı şekilde duyduğunu ve psikolojik olarak çok fazla yıprandıklarını anlatan Zingal, ailelerin sadece adaletin yerini bulmasını ve suçlunun herhangi bir hafifletme olmadan Almanya’daki mümkün olan en ağır cezayı almasını istediklerini söyledi.
Kaynak: Perspektif EU: https://perspektif.eu/2025/03/26/solingen-kundaklamasinin-yil-donumunde-adalet-arayisi-suruyor/