- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 17 Ağustos 2024
Türkiye-Hollanda İşçi Göçü: Kısa Bir Bakış
İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa ülkeleri, savaşta zarar gören ekonomilerini yeniden inşa etmek amacıyla yoğun bir iş gücü arayışına girmişlerdir. Bu süreçte, Hollanda 1960’ların başında, Türkiye de dahil olmak üzere farklı ülkelerle iş gücü anlaşmaları imzalamıştır. Türkiye ve Hollanda arasındaki iş gücü anlaşması 19 Ağustos 1964 tarihinde imzalanmıştır Bu anlaşma çerçevesinde, ilk Türk işçiler 1964 yılı içerisinde Hollanda’ya göç etmeye başlamıştır.
Anlaşma sonucunda, Türkiye’den Hollanda’ya doğru önemli bir işçi göçü başlamış ve bu göç 1970’lerin sonuna kadar devam etmiştir. Bu süreçte, birçok Türk işçi kalıcı olarak Hollanda’ya yerleşmiş, aile birleşimi yoluyla göç akışları sürmüştür. Özellikle 1970’li yıllardan itibaren göçmenlerin büyük bir bölümü Hollanda’da kalmayı tercih etmiş, bu da Türk topluluğunun Hollanda’da büyümesine yol açmıştır.
Bu göç dalgası, iki ülke arasındaki diplomatik ve sosyal ilişkilerin güçlenmesine de katkıda bulunmuştur. Göçmen işçilerin Hollanda’daki varlığı ve kalıcılaşması Hollanda’nın yalnızca ekonomisine değil toplumsal hayatına ve çok kültürlülüğe de etki etmiştir.
Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) verilerinden hareketle 2023 yılı itibarıyla Hollanda’da yaşayan Türk nüfusu, yaklaşık 500.000 kişiye ulaşmıştır. Bu nüfus, Hollanda’nın toplam nüfusunun yaklaşık olarak %3’üne tekabül etmektedir. Bu nüfusun büyük bir kısmı özellikle Amsterdam, Rotterdam ve Lahey gibi Hollanda’nın büyük şehirlerinde yoğunlaşmıştır. Eurostat’ın 2023 verilerine göre, Hollanda’daki Türk kökenli nüfusun yaklaşık %50’si bu ülkede doğmuş, yani ikinci veya üçüncü nesil göçmenlerdir. CBS tarafından yayınlanan rapora göre, Hollanda’da yetişen ikinci nesil Türk gençler arasında, üniversite öncesi yüksek düzey ortaöğretim ve lise düzeyinde üniversiteye hazırlık eğitimi okullarına giden gençlerin sayısının arttığı da belirtilmektedir.
Bu noktadan hareketle iş gücü anlaşmasının 60. yıl dönümü münasebetiyle 24 Ağustos 2024 tarihinde yapacağımız konferans kapsamında; Türkiye Hollanda İş Gücü Anlaşması’nın tarihsel süreci, aynı şekilde göçün sosyo-ekonomik boyutu istihdam, eğitim ve toplumsal katılım gibi alt başlıklar altında ele alınacaktır. Diğer taraftan program içerisinde Hollanda’nın göç politikalarına ve Türk toplumunun dinamiklerine kimlik, vatandaşlık ve aidiyet yönüyle değinilecektir. Ayrıca Hollanda’daki Türk toplumunun örgütlenme biçimleri ve sivil toplum kuruluşları konuları da program dahilinde ele alınacaktır. Konferans kapmasında genel olarak mevcut sorunlara vurgu yapılması ve iki ülke arasındaki ilişkiler değerlendirilerek bir gelecek projeksiyonu çizilmesi amaçlanmaktadır.
📌”Türkiye-Hollanda İş Gücü Anlaşması 60. Yıl Konferansı”mıza bekliyoruz!
24 Ağustos 2024 Cumartesi günü TSİ 14’te çevrim içi olarak düzenlenecek konferansa katılım herkese açıktır.
Zoom Bilgileri
Toplantı Kimliği: 452 565 3410
Parola: 330453