- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 20 Ekim 2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, 19 Ekim’de İstanbul’da buluştu.
İki lider Eylül ayında New York’taki toplantılarının ardından son iki ayda ikinci kez yüz yüze görüşmüş oldu.
Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke ilişkilerinde yeni bir işbirliği dönemini başlatacak düzeyde kararlar alındı.
Bu kapsamda en önemli somut gelişme, Türk ve Alman yönetimlerinin “hükümetlerarası istişare mekanizmasını” canlandırma kararı almaları oldu.
Scholz basın toplantısında, Türkiye ile hükümetlerarası müzakereleri tekrar başlatmak istediklerini dile getirdi.
Şansölye, “Bu şekilde birçok ikili yapı, dış politika ile ilgili veya savunma sanayisindeki işbirliğiyle ilgili formatlar yeniden canlandırıldı. Almanya, AB nezdinde de AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çaba harcıyor” ifadelerini kullandı.
Ankara ve Berlin “hükümetlerarası istişare mekanizmasını” 2016 senesinde oluşturmuşlardı.
Mekanizmanın ilk ve son toplantısı, 22 Ocak 2016’da Berlin’de, dönemin başbakanları Angela Merkel ve Ahmet Davutoğlu liderliğinde yapılmıştı.
Bu toplantıda ağırlıklı olarak güvenlik, göç, ekonomi gibi alanlara yoğunlaşılmıştı.
Almanya Federal Meclisi’nin 2 Haziran 2016’da 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıması ve Türkiye’deki darbe girişiminin ardından Batı ile ilişkilerin sekteye uğraması nedeniyle mekanizma bir daha toplanamamıştı.
Erdoğan-Scholz görüşmesinde alınan bu kararla birlikte tarafların yakın bir zamanda mekanizmayı canlandırmaları ve ikili ilişkilerde tüm alanları güçlendirecek süreci başlatmaları bekleniyor. Bunun özellikle ekonomi alanında somut sonuçlar vermesi her iki tarafın da hedefi. İki lider de 50 milyar doları aşan ticaret hacminin 60 milyar dolara çıkartılması hedefini dile getiriyor.
Göç konusu tekrar masada
Erdoğan ve Scholz’ün gündeminde yer alan bir diğer önemli başlık göç konusu oldu. Türkiye ve Almanya, 2015 yılının sonundan bu yana özellikle Suriye’den kaynaklanan göç konusunda işbirliği içindeler. Bu süreç, 18 Mart 2016’da Türkiye ile Avrupa Birliği arasında hala yürürlükte olan işbirliği anlaşmasının temeli olmuştu. Almanya, bu işbirliği sayesinde gelen mülteci sayısında azalma olduğunu ancak organize suç örgütleri ve insan kaçakçılığı alanlarında ortak çalışmaların devam etmesi gerektiği düşüncesinde.
Türkiye’den sığınma başvuruları
Türkiye ile müzakere edilen önemli bir diğer konu da son yıllarda ekonomik gerekçelerle Almanya’ya sığınma başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısındaki büyük artış. Alman diplomatik kaynaklara göre, sığınma başvurusunda bulunan Türklerin sadece yaklaşık yüzde 5’ine onay veriliyor. Başvurusu kabul edilmeyenlerin bir bölümü Türkiye’ye dönerken Almanya’da yasa dışı şekilde kalmaya devam edenlerin de olduğu biliniyor. Almanya, sayıları 15 bine yaklaşan Türklerin ülkelerine geri gönderilmeleri için Ankara ile bir süredir müzakere halinde. Alman basınına çıkan haberlerde, tarafların bu vatandaşların toplu şekilde gönderilmesi için uzlaştıkları iddia edildi. Ankara, bu iddiaları doğrulamadı. Berlin, Ankara ile ilişkilerin ilerletilmesi sayesinde bu konuda işbirliğini geliştirme arayışında.
Kaynak: BBC Türkçe