Çatı kavram olarak tanınan ayrımcılık olgusunun ırkçılık, göçmen karşıtlığı ve nefret söylemi gibi birçok eylemi kapsadığı görülmektedir. Farklı görünen insanları temel hak ve hürriyetlerinden mahrum bırakan bu tür eylemlerin tarih boyunca yaşandığı, günümüz itibariyle de daha çok politik bir araç olarak hem göçmenleri hem de ev sahibi toplumu etkilediği görülmektedir.
Bazen kavram kargaşasını beraberinde getiren ayrımcılık olgusunun tarihsel ve kültürel perspektiften ele alınması bu olgunun hangi nedenlerden dolayı gerçekleştiğini anlamak açısından önem arz etmektedir.
Özellikle Türkiye’de göçmenler bağlamında yaşanan ayrımcılık ve ırkçı davranışların tarihi perspektiften incelenmesi, geçmişten günümüze yaşanan ayrımcılığın nedenleri ve etkilerini Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Polat ALPMAN ile gerçekleştirdiğimiz podcast bölümümüzde dinleyebilirsiniz.
Podcastimizin bu bölümünde konuğumuz Doç. Dr. Zeynep Genel ile Türkiye’deki göçmen karşıtlığını konuştuk.
Son zamanlarda uluslararası göç hareketleriyle birlikte göç alan ülkelerdeki yaşanan siyasi ve ekonomik zorluklar dolayı göç ve göçmenlere karşı tepkiler artmaktadır. Ötekileştirme, yabancı düşmanlığı, ırkçılık, nefret söylemi, nefret suçu ve göçmen karşıtlığı ev sahibi toplumdaki ön yargının kalıp yargıya taşınarak çeşitli araçlar ile gerçekleştiği görülmektedir.
Zeynep Genel ile özellikle Türkiye’de son zamanlarda yaşanan göçmen karşıtlığının geldiği noktayı, nedenleri ve yarattığı etkilerden doğan sosyal problemlerin önlenmesi için yapılabilecekler hakkında konuştuk.
Medyanın göçmen karşıtlığını tetiklemedeki ve önlemedeki rolü bu podcastte yer alan bir diğer konudur.Konuyla ilgili merak ettiğiniz sorularınızın cevabını bu podcastte bulabilirsiniz.
Podcastimizin bu bölümünde konuğumuz Prof. Dr. Zafer ÇELİK’in GAV Perspektif yayınlarından çıkan “Misafir Kalmak: Türkiye’de Ders Kitaplarında Göç ve Göçmenler" isimli kitabı ekseninde Türkiye ve bazı diğer ülke örneklerinde ders kitaplarında göçün ve göçmenliğin anlatılış biçimlerinin toplumdaki algıyı nasıl inşa ettiğine değindik. Toplumsal algıyı yansıtan ve yayan ders kitaplarının toplumun göçe bakış açısını nasıl yeniden ürettiğini konuştuk.
Göçmen çocukların ev sahibi ülkede eğitim hakkından yararlanmalarının önemine de değindiğimiz bu bölümde göçmen karşıtlığının eğitimdeki yerli ve göçmen çocuklar üzerindeki etkisini değerlendirdik.
Podcastimizin bu bölümünde konuğumuz Derya Canpolat ile diaspora türlerinden biri olan Kazara Diasporayı konuştuk. Diasporanın anlamı ve örnekleri yanı sıra Kazara Diasporanın tanımı, oluşumu ve örneklerinden bahsettik.
Bulgaristan’da yaşayan Türk kökenli Bulgaristan vatandaşlarının Kazara Diaspora örneği oluşturduğundan, Türkiye’nin ise onlara kültürlerini ve kimliklerini muhafaza etmeleri için çeşitli açılardan destekte bulunduğundan bahsettik.
Podcastimizin 2. Serisinin bu bölümünde Dr. Aydoğan Asar hocamız ile 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda yer alan ikamet izni ile ilgili konulara genel bir giriş yaparak ikamet izninin anlamı ve kapsamı yanı sıra ikamet izni uygulamasının ülkenin göç yönetimindeki fonksiyonunu ve önemini konuştuk.
İkamet izninin düzenli ve düzensiz göç üzerindeki etkisi, ayrıca hangi yabancıların ikamet iznine tabi tutulup tutulmadıkları konusu da bu bölümde yer almaktadır.
Bu podcastte cevap aradığımız sorulardan bazıları:
Türkiye ve Avrupa ilişkileri bağlamında Alevi toplumunun konumu nedir ? 2022 yılında kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cem evi Başkanlığı yurt içi ve yurt dışındaki Aleviler tarafından nasıl değerlendirilmektedir ve taleplere cevap verebilecek mi?
Göçlerin önlenmesi ve kontrol altına alınması amacıyla kullanılan teknolojiler ve sınırların daha keskinleştirilmesi adına karada ve denizlerde kurulan duvarlar insanların hareket özgürlüğüne karşı uygulanan politikalardır. Bu politikalar hareket özgürlüğünün kısıtlanması yanı sıra her yıl karada ya da denizlerde binlerce insanın canından olmasına da yol açmaktadır.
İnsancıl yeni göç politikaların uygulanması ve ülkelerin güvenliği içerisinde göçmenlerin güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili konuları hocamız ile yaptığımız bu podcastte dinleyebilirsiniz.
Podcastimizin 1. Serisinin bu bölümünde Ankara Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Doktor Öğretim Üyesi Neva Övünç ÖZTÜRK ile 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 52-60. maddeleri arasında yer alan sınır dışı etmeyle ilgili hükümleri konuştuk. Sınır dışı etmenin hukuki bir işlem olması yanı sıra ancak yabancılara yönelik uygulanan bir hüküm olduğundan söz ettik. Podcastin devamında YUKK hükümlerine göre hangi statüler kapsamında yer alan yabancıların sınır dışı edilip edilemeyeceğini konuştuk. Hocamız ile tartıştığımız konulardan bir diğeri ise sınır dışı hükümleri bağlamında geri göndermeme ilkesi ve ülkenin egemenlik hakkı gibi ilkeler arasında bir dengenin kurulması neden önemli olduğu hususu yer almaktadır.
Podcastimizin 2. Serisinin 3. bölümünde Dr. Aydoğan Asar ile 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 9, 54, 55 ve 56. maddelerinde yer alan konuları özellikle yabancıların ülkeye giriş yasağından bahsettik. Yabancıların ülkeye giriş yasağının tanımı, süresi, nedenleri ve sınırları yanı sıra ülkeye giriş yasağı kararına karşı itiraz yoluna yönelik konuları da konuştuk.
GAV Gündem (Göç ve Diaspora) podcast serisinin bu bölümünde Ankara Hacı Bayram Veli (HBV) Üniversitesi, İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Metin Özkan hocamızı ağırladık. Konuğumuz ile Avrupa’da bulunan Türk diasporası ve Türkiye’deki göçmenlerin toplumsal uyumu ve siyasal katılımını konuştuk.
GAV Gündem (Göç ve Diaspora) podcast serisinin bu bölümünde Ankara Hacı Bayram Veli (HBV) Üniversitesi, İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Metin Özkan hocamızı ağırladık. Konuğumuz ile Avrupa’da bulunan Türk diasporası ve Türkiye’deki göçmenlerin toplumsal uyumu ve siyasal katılımını konuştuk.
Podcastimizin 2. Serisinin bu bölümünde Dr. Aydoğan Asar ile 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun 5-19 maddeleri arasında düzenlenen ülkeye giriş ve vize uygulamasından bahsettik. Türkiye göç politikasında vize uygulamasının önemi ve amaçlarını, vize uygulamasındaki esnek veya katı politikaların düzensiz göçe etkisini detayları ile tartıştık.
GAV Gündem (Göç ve Diaspora) podcast serimizin bu bölümünde Hacettepe Üniversitesi, Türk Halkbilim ana bilim dalı doktora öğrencisi Gülçin Balat’ı ağırladık. Konuğumuz ile tarihi, kültürel ve insani bağları açısından Balkanlardaki Türk kültür varlığından, Balkanlardan gerçekleşen göç hareketleri ve bu süreç içerisinde Türkiye’ye gelen göçmenlerin coğrafi dağılımları ve kültürel etkileşimleri üzerine konuştuk. Konuşmamızın devamında Ankara’daki Balkan göçmenlerinin kültürel varlıklarından da bahsettik.
Bu bölümde Almanya’daki Türk diasporasının durumunu konuştuk. Konuğumuz Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji bölümü araştırma görevlisi Mustafa İyi ile 1950’lı yıllarda Türkiye’den Almanya’ya gerçekleşen işçi göçünden, sosyal içerme, yabancı düşmanlığı, siyasi güdümlü ayrımcılık ve Türk diasporasının siyasal katılımından bahsettik.
GAV Gündem (YUKK) podcastimizin 2. serisinde 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun (YUKK) maddelerini konuda uzman olan Dr. Aydoğan Asar ile detaylı olarak inceleceğiz.
Bu haftaki podcastimizde 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun (YUKK) mimarlarından Dr. Aydoğan Asar ile Kanun’u ortaya çıkaran süreçleri, Türkiye’nin göç yönetimindeki önemini ve kapsamını konuştuk. Dr. Asar, yabancılar hukuku alanındaki çalışmalarıyla Türkiye’nin göç yönetiminde rol alan önemli isimlerden biri olarak eser vermeye ve politika yapım süreçlerinde yer almaya devam etmektedir.
GAV Gündem (Göç ve Diaspora) podcast serimizin bu haftaki bölümünde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat bölümü Dr.Öğr.Üyesi Nergis Dama’yı ağırladık. Dr. Nergis Dama ile sosyal hizmet ve sosyal yardımlar ekseninde deprem sonrası iç göçü konuştuk. Ekonomik ve sosyal etkenler ışığında deprem sonrası göç zorunluluk mu, tercih mi ? Sosyal yardıma bağımlı kalmadan yeni bir hayat kurmanın imkanı ve toplumun yeni göç dalgasına yönelik yaklaşımı başlıkları altında iç göçü yönetmeyi tartıştık.
GAV Gündem Podcast Yayınları Başladı ! GAV Gündem Göç ve Diaspora Podcast serisinin ilk bölümünde konuğumuz Hüseyin Gündoğarla Danimarka ve Avrupa’daki tecrübeleri üzerinden Türk Diasporasında kuşaklar arası kültürel farklara değindik. Bu bölümde ayrıca Göç Araştırmaları Vakfı faaliyetleri, amaçları ve gelecekteki planlarından da bahsettik. Yayına Spotify, Apple Podcasts ve Google Podcasts üzerinden “GAV Gündem” başlığıyla ulaşabilirsiniz.
Toplumun her kesimini ilgilendiren göç olgusunu farklı yönleriyle ele alarak dinleyicilerimize göçe dair bütüncül bir çerçeve sunmayı amaçlıyoruz.