Müslüman Azınlık Çalışmaları Yüksek Lisans ve Doktora Burs Programı 2024-2025 Dönemi Başvuru Çağrısı

Başvuru Tarihleri: Program başvuruya sürekli açıktır.
Hedef Kitle: Yurt içi veya yurt dışındaki bir doktora programına kayıtlı öğrenciler.
Burs Süresi
> Yüksek lisans öğrencileri için: 1 Yıl (1 döneme kadar uzatılabilir)
> Doktora öğrencileri için: 2 Yıl (1 yıla kadar uzatılabilir)

Göç Araştırmaları Vakfı (GAV), diaspora, göç ve Müslüman azınlıklar konularında derinlemesine çalışmalar yürüten ve bu alanlara özel araştırma merkezleri bünyesinde araştırma, eğitim ve yayın faaliyetleri gerçekleştiren bir kuruluştur. Bu misyon doğrultusunda, ileri düzey araştırmaları desteklemek amacıyla oluşturulan “Müslüman Azınlık Çalışmaları Burs Programı" ile gururla karşınızdayız.

Bu burs programı, azınlık olarak yaşayan Müslüman toplulukların sosyal, siyasi, ekonomik, kültürel, dini, hukuki ve politik boyutlarını araştıran bilimsel çalışmaları teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Özellikle siyaset bilimi, sosyoloji, antropoloji, tarih, ilahiyat, hukuk ve ekonomi gibi sosyal ve beşeri bilimler alanlarında yapılacak araştırmalarla Müslüman azınlıklar konusunun çok boyutlu ve daha anlaşılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Programa başvuracak adayların projelerinin, kapsayıcılığı, çeşitliliği ve sosyal adaleti teşvik eden yaklaşımları benimsemesi, yenilikçi veriler sunması ve titiz araştırma yöntemleri ile ölçümlerinin uygun kullanımını bilimsel olarak ortaya koyması beklenmektedir. Bu çerçevede bursiyerler, Müslüman azınlıkların karşı karşıya kaldığı meseleleri ele alan ve toplumsal katılım süreçlerini anlamaya yönelik araştırmalar yapmaya davet edilmektedir.

GAV olarak, bu alanda yapılacak bilimsel çalışmaların desteklenmesi ve teşvik edilmesi amacıyla siz değerli araştırmacıları “Müslüman Azınlık Çalışmaları Burs Programı"na başvurmaya davet ediyoruz.

Tez ve araştırma projeleri uygun görülen yüksek lisans ve doktora düzeyindeki nitelikli araştırmacılar, tez çalışmaları süresince burs imkanlarından faydalanabilecektir.

1 Yüksek Lisans: Zorunlu alan araştırması gerektiren çalışmalarda veya benzeri gerekçelerle araştırma kalitesinin artırılmasına katkı sağlayacak durumlarda burs süresi yönetim kurulu onayı ile 1 döneme kadar uzatılabilecektir.

2 Doktora: Zorunlu alan araştırması gerektiren çalışmalarda veya benzeri gerekçelerle araştırma kalitesinin artırılmasına katkı sağlayacak durumlarda burs süresi yönetim kurulu onayı ile 1 yıla kadar uzatılabilecektir.

• Başvuru İçin Gerekli Şartlar
  • · Doktora/yüksek lisans eğitimini üniversitelerin sosyal ve beşeri bilimler alanlarında sürdürüyor olmak,
  • · Sosyal ve beşeri bilimler alanında lisans ya da yüksek lisans derecesine sahip olmak,
  • · İngilizce ve/veya önerilen araştırmayı yürütmek için gerekli dil(ler)de yeterliliğe sahip olmak,

• Başvuru İçin Gerekli Belgeler
  • Burs programına başvurusu yapacak adayların aşağıdaki belgelerin tamamını GAV’ın başvuru portalı aracılığıyla sunmaları gerekmektedir.
  • · Başvuru Formu: Müslüman Azınlık Çalışmaları Burs Programı Başvuru Formu
  • · Araştırma Önerisi:
  • > Yüksek lisans öğrencileri için: Araştırmanın amaç, kapsam ve hedeflerini, metodolojisini, teorik çerçevesini ve Müslüman azınlık çalışmalarına sunacağı katkıları içeren bir araştırma önerisi (2.000 kelimeye kadar)
  • > Doktora öğrencileri için: Araştırmanın amaç, kapsam ve hedeflerini, metodolojisini, teorik çerçevesini ve Müslüman azınlık çalışmalarına sunacağı katkıları içeren bir araştırma önerisi (3.000 kelimeye kadar)

• Araştırma Takvimi: Bursun kullanılacağı süre için hazırlanmış araştırma/tez yazma takvimi
  • Akademik Transkriptler: Önceki yıllara ait alınan dersleri, notları, genel not ortalamasını gösteren not dökümü.
  • Özgeçmiş (CV): Akademik başarıları, araştırma deneyimini, yayınları ve ilgili mesleki deneyimleri vurgulayan güncel bir CV.

• Yabancı Dil Belgesi: İngilizce ve önerilen araştırmayı yürütmek için gerekli dil(ler)deki yeterliliği gösteren, ulusal veya uluslararası geçerliliği olan sınav sonuç belgesi
  • > Yüksek lisans öğrencileri için: YDS/e-YDS ve YÖKDİL sınav puanı minimum 70 olmalıdır.
  • > Doktora öğrencileri için: YDS/e-YDS ve YÖKDİL sınav puanı minimum 80 olmalıdır.
  • Uluslararası sınavlardan alınacak olan puanların hesaplamalarında YÖK eşdeğerlik tablosu esas alınacaktır. İlgili dilde eğitim veren bir okuldan mezun olanların diploması dil belgesi yerine kabul edilecektir.

• Referans Mektubu: Başvuru sahibinin akademik yeterliliğini ve potansiyelini bilen akademisyenlerce yazılmış tavsiye mektubu. Bu mektuplar başvuruda referans olarak gösterilen kişilerden Vakıf olarak da istenilebilecektir.
Başvuru Tarihleri: Program başvuruya sürekli açıktır.
Burs Süresi
> Yüksek lisans öğrencileri için: 1 Yıl (1 döneme kadar uzatılabilir)
> Doktora öğrencileri için: 2 Yıl (1 yıla kadar uzatılabilir)

• Başvuru İçin Gerekli Şartlar