- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 24 Mayıs 2024
2023 Yılında Türkiye Ağırlıklı Olarak Rusları, Almanları ve İngilizleri Ağırladı
2023 yılı sonu itibariyle sınır kapılarından Türkiye’ye yapılan giriş sayısı 47 milyon 699 bin 715 olmuştur. Bu kişilerin yüzde 13’ü Rusya, yüzde 12’si Almanya ve yüzde 7’si İngiltere ülkelerinin vatandaşıdır. Girişlerle orantılı olarak ülkeden yapılan çıkışların ise yaklaşık yüzde 13’ü Rusya, yüzde 12’si Almanya ve yüzde 7’si İngiltere ülkeleri vatandaşlarınca yapılmıştır.
İkamet İzniyle Yabancılar En Fazla İstanbul’da En Az ise Tunceli’de Bulunuyor
Göç idaresinin 30 Mayıs 2024 verilerine göre Türkiye’de ikamet izniyle bulunan kişilerin sayısı 1 milyon 125 bin 623’tür. İkamet izniyle yabancıların en çok bulunduğu ilk üç il sırayla İstanbul, Antalya ve Ankara; en az bulunduğu iller ise Tunceli, Muş ve Bitlis’tir. Ülkemizde ikamet izniyle bulunan yabancılar arasında, Türkiye’de öğrenci ikamet izni olanların çoğunluğunu İranlılar oluşturmaktadır. İranlıların dörtte birinden fazlası öğrenci izniyle burada bulunmaktadır. Kısa dönem ikamet izni alanlar arasında en büyük grup ise Iraklılardır ve bu grubun yaklaşık yüzde 85’i kısa dönem ikamet iznine sahiptir. Ayrıca, aile ikamet izniyle ülkemizde bulunanlar arasında en yüksek sayıya sahip grup Azerbaycanlılardır.
Yakalanan Düzensiz Göçmelerin ve Uluslararası Korumaya Başvuranların Çoğunluğu Afgan
2024 yılında yakalanan düzensiz göçmen sayısı 91 bin 255’tir. Yakalanan düzensiz göçmenlerin yaklaşık yüzde 31’i Afganistanlı, yüzde 20’ye yakını Suriyeli ve yüzde 6’sı Türkmenistanlıdır. 2023 yılında uluslararası koruma başvurusu yapan kişilerin uyrukları arasında ilk üçte Afganistan, Irak ve İran bulunmaktadır.
Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler En Fazla İstanbul’da En az ise Hakkari’de
30 Mayıs 2024 itibariyle, geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin sayısı 3 milyon 114 bin 099’dur. Bu Suriyelilerin yüzde 52’si erkek, yüzde 48’i kadındır. Ayrıca, bu grubun yarısından fazlası 18 yaş ve altı çocuklardan oluşmaktadır. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin sadece yüzde 2’si barınma merkezlerinde yaşarken, büyük çoğunluğu barınma merkezleri dışında yaşamaktadır.
Geçici koruma altındaki Suriyelilerin yüzde 17’si İstanbul’da, yüzde 14’ü Gaziantep’te ve yüzde 8’i ise Şanlıurfa’da yoğunlaşmaktadır. Bu kişilerin en az ikamet ettiği iller ise 9 kişi ile Hakkâri, 28 kişi ile Tunceli ve 32 kişi ile Bayburt’tur. Öte yandan, geçici koruma altındaki Suriyelilerin il nüfusuna oranla en yoğun olduğu iller yüzde 31 ile Kilis’tir, yüzde 16 ile Gaziantep ve yüzde 14 ile Hatay; en az yoğun olduğu iller ise yüzde sıfıra yakın bir oranla Hakkâri, ikisi de yüzde 3 oranla Tunceli ve Iğdır’dır. Türkiye’den giden Suriyelilerin 2016 yılından bu yana en çok yerleştiği ilk üç ülke ise Almanya, Kanada ve Fransa’dır.
Haber Kaynağı: https://www.goc.gov.tr/