- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 18 Nisan 2024
Almanya’nın Köln Büyük Şehir Belediyesi Müze İşletmeleri müdürlüğü çok dillilik eğitim çalışmaları çerçevesinde hazırladığı Türk’çe programları Türk basın yayın temsilcilerine düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Almanya’nın Köln şehrinde yaşayan her beş yabancıdan birinin Türkçe konuştuğu gerçeğinden hareketle, farklı yaş gruplarında Türkçe konuşanlara yönelik geliştirilip hazırlanan programlar medya mensuplarıyla paylaşıldı.
Almanya’da Köln kentinin adeta bir müze merkezi konumuyla, şehirde bulunan Ludwig Sanat Müzesi, Schmidt Müzesi, Tarih Müzeleri, Arkeolojik müzeler ve Avrupa dışı koleksiyonlara sahip müzeler için düzenlenen turlar, atölye çalışmaları ve etkinlikler medya mensuplarına aktarıldı.2021 yılı istatistiklerine göre Köln, nüfusunun %40’ından fazlasının göç geçmişine sahip olduğu, yine Köln’deki en büyük dil grubunun göçmen kökenli nüfusun yaklaşık beşte birini Türkçe konuşanların oluşturduğu ifade edildi.
Köln Belediyesi Müze hizmetlerinin Türkçe konuşanlar için farklı yaş gruplarına yönelik geliştirdiği dijital ve analog tüm ücretsiz Türkçe etkinliklerinin “https://museenkoeln.de/portal/Tuerkce Etkinlikler” web sitesinde ulaşılabildiği bilgisinin verildiği toplantıda şu bilgilere yer verildi.
“Özellikle çocuklar ve aileler için, Köln koleksiyonlarından esinlenerek evde yaratıcılıklarını ortaya koyabilmeleri için Türkçe altyazılı video eğitimleri mevcuttur. “Bizim için zaman” materyalleri hem müze ziyareti sırasında hem de evde uygulanabilecek oyunlar, yaratıcı çalışmalar ve ipuçları sunmaktadır. Yetişkinler Wallraf-Richartz-Müzesi & Corboud Vakfı’nda (her ayın ilk Pazar günü saat 15:00’ten itibaren), Ludwig Müzesi’nde (her ayın ikinci Pazar günü saat 15:00’ten itibaren) ve Rautenstrauch-Joest Müzesi – Dünya kültürleri’nde (her ayın üçüncü Pazar günü saat 15:30’dan itibaren) Türkçe rehberli turlara katılabilirler. Gruplar ayrıca bu müzelerde Türkçe rehberli bireysel turlar için de rezervasyon yaptırabilirler.
Köln Şehir Müzesi Eylül ayından itibaren Türkçe rehberli turlar da düzenleyecektir. “Müzeye Hoşgeldiniz” serisindeki etkinlikler, belediyeye ait dokuz müzesinden birinde seçilen “Köln Günleri”nde gerçekleştiriliyor ve özellikle Köln’deki Türk kökenli yaşlı vatandaşları hedefliyor.
ALMANYA’NIN İLK AÇILAN MESCİDİ (BARBAROS CAMİİ) DUYGULANDIRDI
Avrupa göç tarihinin en önemli kilometre taşlarından olan Müslüman Türk gurbetçilerin açtığı ilk mescit Barbaros Camii’nin orijinal tabelası, rahle Kuran-ı Kerim ve tesbih Köln Müzesi’nin “İslam” bölümünde sizi karşılıyor. İlk kuşak Türklerin 1965 yılında DOM kilisesinde kıldıkları bayram namazından etkilenerek göç tarihine girecek Milli Görüş tarafından açılan ilk mescit olarak tarihe geçen cami, 2016 yılında binanın başka bir alıcıya satılması sonucu kapanmıştı.
Mecburi hizmetlerine son verilen cami, tarihe tanıklığı itibariyle Köln Şehir Müzesi’ndeki yerini aldığını gördük.
TÜRKLERİN İLK LOKANTASI BOSPOROS RESTORAN DA MÜZEDE
Yine ilk kuşak gurbetçilerin hatıralarında süslü olan Türk damak tadına onun sayesinde ulaşılan ilk lokanta Bosporos’un yemek kaşığından çatalına tabağına kadar müzede yerini aldığını gördük. Müzede Köln Belediye Başkanı Henriette Reker’e seçimden bir gün önce yapılan saldırıda kullanılan materyaller, Keup Caddesi’ndeki Türk esnafa yönelik yapılan çivili saldırı objeleri, hem Dünya Avrupa ve Almanya genelinde hem de Türk gurbetçi göçü özelinde Türk işçi göçüyle alakalı pek çok eser ziyaretçilerini bekliyor.
Kaynaklar:
https://camiahaber.com/2024/04/18/koln-muzesi-turkce-hizmetlerini-turk-medya-mensuplarina-tanitti/