- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 9 Temmuz 2021
Tez Sunumları Seminer Serimiz kapsamında “İngiliz ve Hollanda Siyasal Sistemlerinde Göçmenlerin Siyasal Temsili” başlıklı semineri ile Yrd. Doç. Dr. Nermin Aydemir’i dinledik.
Hollanda parlamentosunda çok ciddi sayıda göçmen kökenli milletvekili olduğuna değinen Aydemir, Hollanda’da nüfusun yaklaşık yüzde 10’u göçmen kökenli iken parlamentonun neredeyse yüzde 12’sinin göçmen kökenlilerden oluştuğunu belirtti.
Aydemir’e göre Siyasal temsil vatandaşlar orada yokken vatandaşların seslerini, fikirlerini, bakış açılarını karar alma süreçlerinde mevcut hale getirmektedir. Fakat parlamentoda sayı ve şekil olarak var olmak asli olarak var olunduğu anlamına gelmemektedir. Asli temsil, temsil edilenlerin çıkarları doğrultusunda, bir şekilde onlara hesap verme sorumluluğu ile hareket etmektir.
Aydemir, yaptığı araştırma kapsamında Hollanda özelinde incelediği soru önergelerinin yüzde 39’unda göçmen kökenli milletvekilleri tarafından destekleyici bir yaklaşım benimsenirken yüzde 41’inde baskılayıcı bir yaklaşım benimsendiğini belirtmektedir.
Seminerin İngiltere örneğine değinildiği bölümde ise İngiltere’de azınlık kökenli milletvekilleri çoğunlukla sustuğu dile getirilmiştir. Fakat İngiltere’de azınlık kökenli milletvekillerinin azınlıklara dair bir şeyler söylediklerinde genellikle pozitif yani destekleyici söylemlerde bulundukları görülmektedir.
Aydemir, Hollanda’da aralarında Türklerin de bulunduğu etnik dini azınlıkların hak ve özgürlüklerini en çok savunanların Yeşiller ve Liberaller olduğunu bu hususta İşçi Partisi’nin merkez sağ partilerden çok büyük bir farkı olmadığını ifade etmektedir. İngiltere’de ise Muhafazakar Parti’nin azınlıklara yönelik bir ilgisinin olmadığı görülmektedir.
Aydemir son olarak göçmenlerin ve azınlıkların medyadaki görünürlüklerine de değinerek medyada azınlıkların görünürlüğü arttıkça parlamentoda göçmen kökenlilere yönelik destekleyici temsilin de artacağını ifade etmiştir.