Akademinin alt modüllerinden biri olan İhtisas Programı, göç ve diaspora
alanında yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim gören öğrencilere yönelik olarak başlatılan ileri düzey eğitim programıdır.
İhtisas Programlarının hayata geçirilebilmesi için 1,5 yıl boyunca kapsamlı bir müfredat geliştirme süreci yürütülmüş; program kapsamındaki her ders için alanda uzman akademisyenlerle çalıştaylar gerçekleştirilmiştir.
İhtisas Programları; Diaspora Politikaları ve Yönetimi ile Göç Politikaları ve Yönetimi başlığında iki programdan oluşmaktadır. Toplamda 96 dersten oluşan ve iki yıl süren programlar; her dönem iki ders, yılda dört, iki yılda sekiz dersten oluşmakta ve her ders 12 hafta sürmektedir. Dersler yüz yüze ve uzaktan katılımla hibrit olarak uygulanmıştır. Ankara’da mukim olanlar vakıf merkezinde, il dışındakiler ise çevrim içi olarak programa katılmıştır.
İhtisas programlarının 2024 yılından itibaren üniversitelerle iş birliği içerisinde programın müfredatına bağlı kalınarak yürütülmesi için çalışmalara devam edilmektedir.
Diaspora Politikaları ve Yönetimi İhtisas Programı (2021-2023)
Programın içeriğinde Türk diasporasının oluşumu ve diaspora politikaları, diasporada ana dili ve çift dillilik, din eğitimi, ekonomi ve istihdam ve sosyal hizmet konularının yanı sıra kamu politikalarında İslam, Müslümanlar ve İslamofobi konusunda da derslere yer verilmiştir. Bununla birlikte yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorunları ve bu sorunlara yönelik çok boyutlu çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Göç Politikaları ve Yönetimi İhtisas Programı (2021-2023)
Program içerisinde göç tarihi, göç yönetimi, göçün hukuki ve ekonomik boyutları ile güvenlik perspektifleri, sosyal hizmetler ile kimlik ve kültür meselelerine varıncaya kadar geniş bir yelpazede ders başlıkları söz konusudur.
Kimler Başvurabilir?
· Göç Araştırmaları Vakfı Temel Eğitim Programı mezunları
· İlgili alanlarda yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam eden öğrenciler
· İlgili alanlarda çalışma yürüten özel sektör ve kamu çalışanları
Başvuru ve Değerlendirme Süreci
Başvuruların değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması sürecinde çok titiz bir görüşme ve mülakat süreci gerçekleştirilmiştir. Adaylar ilan edilen başvuru tarihi içerisinde GAV Sistem üzerinden programa çevrim içi başvuru yapabilirler. Başvuru tarihi sona erdiğinde, sisteme girilen başvurular Göç ve Diaspora Akademisi Koordinatörlüğü tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulur. Adayların eğitimi, alan bilgisi, yabancı dil bilgisi ve benzeri kriterlerini dikkate alan bir ön değerlendirmenin ardından uygun görülen adaylar mülakata çağrılır. Mülakat süreci koşullara göre yüz yüze veya çevrim içi olarak yapılabilmekle birlikte yüz yüze mülakat tercih edilmektedir. Mülakat sonuçları adaylara telefon ve/veya mail yoluyla bildirilir.
İhtisas Programı Katılımcılarının Sorumlulukları
· Programda katılımcılardan her dersten önce belirtilen haftalık okumaları yapmaları ve bunlara ilişkin response paper (değerlendirme yazısı) hazırlamaları beklenmiştir.
· Katılımcılar her dönemin sonunda, o dönem boyunca aldıkları iki ders hakkında dönem ödevi niteliğinde makale yazmaktadır.
· Katılımcıların ödevlerini haftalık ve dönemlik olarak GAV Sistem’e yüklemesiyle ödev takibi sağlanmıştır.
Bu sorumlulukları yerine getiren ve eğitimlerin %80’ine devam eden katılımcılara katılım belgesi almaya hak kazanmıştır.