Göç Araştırmaları Vakfı
Hakkında
Göç hareketleri günümüzde küresel bir mesele olarak, başta kaynak ve hedef ülkeler olmak üzere çok geniş bir coğrafyayı etkilemektedir. Böylece göç kavramı siyasi, kültürel, ekonomik ve sosyal boyutları ile uluslararası alanda politika belirleyici bir unsur hale gelmektedir. Türkiye de 1950’li yıllardan bu yana başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarına göç veren bir ülke olmuştur. Zaman içinde dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Türk vatandaşları, toplumsal ilişkileriyle, siyasal katılımlarıyla, ticari potansiyeliyle farklı ve kalıcı alanlar yaratarak bir diaspora toplumu oluşturmuştur.
Bununla birlikte Vakıf, anavatanı ile bağlarını sürdüren bu toplumun Türkiye’de kamu hizmetlerinden sosyal ve kültürel konulara kadar karşılaştığı sorunları yakından takip etmektedir. Bu sorunları ortadan kaldıracak çözümler üretmeyi, yurtdışındaki toplumumuzun tecrübelerinden hareketle Türkiye’de iltica ve göç konularına ilişkin çalışmalar yapmayı ve toplumsal katılım politikalarına destek vermeyi amaçlamaktadır.
Bu bağlamda 2010 yılında kurulan Göç Araştırmaları Vakfı (GAV)’nın çalışma alanı, öncelikli olarak yurtdışında yaşayan Türk toplumudur. Bu topluluğun
– dil ve kültür birikimi,
– sosyal, kültürel ve siyasi meseleleri,
– yaşadıkları ülkelerin katılım, uyum ve asimilasyon politikaları ele alınan konulardır.