Göç Araştırmaları Vakfı (GAV) göç, diaspora ve Müslüman azınlıklar alanlarında veri oluşturmak, literatüre nitelikli insan kaynağı yetiştirmek, mevcut sorunlara dikkat çekmek ve politika önerileri sunmak amacıyla 2010 yılında kurulmuştur.
GAV bünyesinde, Türk Diasporası Araştırmaları Merkezi (TÜDAM) Türkiye Göç Araştırmaları Merkezi (TÜGAM) Müslüman Azınlıklar Araştırma Merkezi (MAM) olmak üzere üç araştırma merkezi bulunmaktadır. Bu merkezler, yurt dışında yaşayan Türk toplumunun dil ve kültür birikimi, sosyal, kültürel ve siyasi meselelerini, ayrıca Türkiye’deki göç olgusunu ve Müslüman azınlıkların mevcut durumu ile sorunlarını derinlemesine inceleyen araştırmalar yapmaktadır.
Vakfımız, GAV Perspektif Yayınları ile telif ve tercüme eserler yayımlamakta, Turkish Journal of Diaspora Studies (TJDS) adlı akademik dergiyle uluslararası bilim camiasına katkı sunmaktadır.
GAV Akademi ise vakfın amaçları doğrultusunda genç araştırmacıların ve uzmanların yetişmesine katkı sağlamak amacıyla eğitim programları düzenlemektedir. Bu programlar arasında Temel Eğitim Programı (TEP), göç ve diaspora ihtisas programları ile yaz ve kış okulları yer almakta olup, bu programlar lisans ve lisansüstü seviyede eğitimler içermektedir. Bu kapsamlı eğitim programları göç, diaspora ve Müslüman azınlıklar alanlarında uzmanlaşmak isteyen gençlerin kapsamlı bir eğitim almasını ve alanda uzmanlaşmasını desteklemektedir.
Ayrıca, vakıf çalışma alanlarına dair araştırmalara ve araştırmacılara destek olmak amacıyla Göç Çalışmaları Burs Programı, Diaspora Çalışmaları Burs Programı, Müslüman Azınlık Çalışmaları Burs Programı ve tez teşvik destekleri gibi çeşitli destek mekanizmaları sunarak bu alandaki bilgi üretimini ve paylaşımını teşvik etmektedir.