- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 24 Haziran 2021
Tez Sunumları Seminer Serimiz kapsamında “Federal Almanya’da Dini Sosyal Hizmet Uygulamaları: İslami Sosyal Hizmet Yaklaşımı” başlıklı seminerimizde Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Gedik’i dinledik.
Seminerimizde Federal Anayasa’ya göre Almanya’da her dini topluluk kendi işlerini herkes için geçerli olan yasaların çerçevesinde bağımsız olarak düzenlediği ve yönettiğine dikkat çeken Gedik, Almanya’daki İslami gelişmeler karşısında devletin veya eyaletlerin oluşturduğu baskıları göz önüne alınca bu durumun anayasa ile çeliştiğini ifade etti.
Gedik’e göre batı topluluklarında sosyal hizmet ve sosyal yapılanmanın kaynaklarının İslam medeniyetine doğru götürüldüğü görülmektedir. Fakat Türkiye’de sosyal hizmet okutulurken İslam bilim dünyasından uzaklaşıldığının altını çizmek faydalı olacaktır. Gedik, bugün Batı Avrupa devletlerine baktığınızda sosyal hizmet yaklaşımında pozitivist anlayışın görüldüğünü ifade ederek İslami Sosyal Hizmet’in temel değerlerinin İslam’ın temel Akidesi olan Kuran-ı Kerim ve bu bağlamda Hz. Peygamber (s.a.v) Sünnetleri/Hadisleri çerçevesinde bir bütünlük arz ettiğini belirtti. Buna göre insana sunulan bütün faydalı hizmetlerin kıymetli ve kutsal olduğu kabullenilmiş, yaratılmışların en değerlisi olan insanın hak ettiği faydalı hizmetlerin insan onuruna yakışır bir şekilde sunulması “Vecibe Temelli” bir sorumluluk addedilmiştir.
Mehmet Gedik seminer kapsamında AHSEN- Sosyal Hizmet Modeline değinerek AHSEN-Sosyal Hizmet’in kavramsal çerçevesi oluşturulurken beş temel değerin dikkate alındığını belirtmiştir. Bu beş değer vücudun ve canın-ruhun korunması, aklın ve zekanın korunması, din ve maneviyatın korunması ve malın, emeğin korunmasıdır.
Gedik’e göre Almanya’da federal sosyal sistem ve bu bağlamda sosyal hizmet uygulamalarının Evrensel İnsan Hakları Sözleşmeleri ve Federal Anayasa ile olan çelişkileri giderilmelidir. Almanya’da sosyal sistemin bütün temelleri insan, aile ve toplumların korunabilmesinde AHSEN-Sosyal Hizmet Modelinin insanda korunması gereken beş temel değerin koruyucu-önleyici ve müdahil yaklaşımlarla sosyal politikalar geliştirilmesi elzemdir. Müslümanlara yönelik sosyal hizmetlerin kapsamı, hizmet alanları devletin sosyal sisteme ilişkin ihtiyaçlarının giderilmesinin ötesinde Müslüman birey ve ailelerin toplum içerisindeki hak temelli yasal ihtiyaçlarının giderilmesine odaklanmalıdır.