Göç Araştırmaları Vakfı (GAV), diaspora, göç ve Müslüman azınlıklar konularında derinlemesine çalışmalar yürüten ve bu alanlara özel araştırma merkezleri bünyesinde araştırma, eğitim ve yayın faaliyetleri gerçekleştiren bir kuruluştur. Bu misyon doğrultusunda, alana ilişkin ileri düzey araştırmaları desteklemek amacıyla “Türk Diasporası Çalışmaları Burs Programı" oluşturulmuştur.
Türk Diasporası Çalışmaları Burs Programı, diaspora ile ilgili çok yönlü ve disiplinler arası araştırmaları teşvik ederek, araştırmacılara Türk diasporasının sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi dinamiklerini anlamaları ve çözüm odaklı öneriler geliştirmeleri için fırsatlar sunmayı hedeflemektedir. Burs programımız, diaspora çalışmaları alanında derinleşmek isteyen araştırmacıları desteklerken, aynı zamanda politika yapıcılar, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlar için yol gösterici öneriler sunma amacını taşımaktadır. Burs kapsamında, Türkiye’den göç olgusunu farklı açılardan ele alan, disiplinler arası yaklaşımla yürütülen tez çalışmaları desteklenecektir.
Bu kapsam desteklenecek yüksek lisans ve doktora tezleri, yenilikçi ve orijinal araştırma sorularına dayanan, akademik literatüre katkı sağlayan, disiplinler arası yaklaşımla göç ve diaspora olgusunun toplumsal, ekonomik, politik ve kültürel boyutlarını ele alan, sosyal etki ve uygulanabilirlik potansiyeline sahip, güçlü araştırma yöntemi ile dikkat çeken çalışmalar olmalıdır.
GAV olarak, bu alanda yapılacak bilimsel çalışmaların desteklenmesi ve teşvik edilmesi amacıyla siz değerli araştırmacıları “Türk Diasporası Çalışmaları Burs Programı"na başvurmaya davet ediyoruz.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler
Burs programına başvurusu yapacak adayların aşağıdaki belgelerin tamamını GAV’ın başvuru portalı aracılığıyla sunmaları gerekmektedir.
Uluslararası sınavlardan alınacak olan puanların hesaplamalarında YÖK eşdeğerlik tablosu esas alınacaktır. İlgili dilde eğitim veren bir okuldan mezun olanların diploması dil belgesi yerine kabul edilecektir.
Başvuran adayların araştırma önerileri dış danışman vasıtasıyla bilimsel değerlendirmeye tabi tutulur. Bilimsel değerlendirme aşağıdaki kriterlere göre yapılacaktır.
Başvurunun eksiksiz olarak tamamlanması halinde değerlendirilmeler 3 ay içerisinde yapılacaktır. Başvuru evraklarının değerlendirilmesi sonrasında başvuruları yeterli ve uygun adaylar mülakata davet edilecektir. Burs programına kabul edilen adayların burslarının başlatılması için aşağıdaki süreçlerin de eksiksiz olarak tamamlanması önem arz etmektedir.
Doktora öğrencileri için burs, ders dönemini bitirerek doktora yeterlilik sınavını kazanmış ve tez proje önerisi kabul edilmiş olanlara verilir.
Ayrıca, araştırmacılardan her 3 ayda bir tez izleme ve ilerleme raporunu GAV tarafından belirlenmiş izleme ve değerlendirme uzmanına iletmesi, yine 6 ayda bir de Vakıf tarafından belirlenecek idari ve akademik heyete sunum yapması beklenmektedir.
Mali Destek:
Araştırmacının Görev ve Sorumlulukları
[3] Belirlenen aylık burs miktarları; TÜBİTAK tarafından yurt içinde lisansüstü öğrencileri (yüksek lisans) için belirlenen miktarlara paralel güncellenecektir.
[4] Belirlenen aylık burs miktarları; TÜBİTAK tarafından yurt içinde lisansüstü öğrencileri (doktora) için belirlenen miktarlara paralel güncellenecektir.