- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 30 Nisan 2021
Diasporada Türkçe Ana Dili seminer serimizin onuncu seminerinde Dr. Öğr. Üyesi Büşra Süverdem moderatörlüğünde Doç. Dr. Yılmaz Irmak’ı dinledik.
Diasporada Türkçe ana dili eğitiminde Belçika örneğinin ele alındığı seminerde Irmak, Belçika’daki mevcut duruma değinmeden evvel tarihsel süreç içerisindeki gelişmelerden bahsetti. Bu bağlamda Belçika’da yaşayan Türk çocuklarının okullarda ana dili Türkçe dersini alabilmelerinin dayanağının 1958 yılında imzalanan Kültür Anlaşması olduğunu ifade eden Irmak, 1980’li yılların başından itibaren Türkiye ilk defa resmi olarak Belçika’ya Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni göndermeye başladığını söyledi. Doç Dr. Yılmaz ayrıca Belçika’da Flaman bölgesinde Türkiye tarafından finanse edilen ana dilinde eğitim programlarının 1990’lı yıllarda iptal edildiğini de belirtti.
Doç Dr. Yılmaz Irmak seminerimiz sırasında Belçika’da Türkçe ana dili eğitiminin güncel durumuna ilişkin şunları aktardı:
Belçika’da Türkçe dersleri OLC Anlaşmasına göre açılmaktadır ve bir okulda bu dersin açılabilmesi için asgari sayı şartı yoktur. Dersler için okullarda ve derneklerde Türkçe ve Türk kültürü öğretmenleri, üniversitelerde ise okutmanlar görevlendirilmektedir. 2020-2021 eğitim öğretim yılında Valon bölgesinde toplam 77 okulda 1400 civarında öğrenciye Türkçe dersi verilmektedir. ürkçe ve Türk Kültürü dersi öğretim programında dinleme, konuşma, okuma ve yazma kazanımları sayısı ve zorluğu hiyerarşik olarak artacak şekilde düzenlenmiştir. Belçika’da ana dili derslerinin hafta sonu veya okul ders saatleri dışında verilmesi derslerde verimi düşürmektedir.”
Yılmaz’ın Belçika’daki Türkçe derslerinin geliştirilmesine yönelik önerileri ise şu şekilde oldu:
“Belçika’da Türkçe dili öğretimi, iki dillilik olgusunu temel alan bir yaklaşımla yapılmalıdır.
Okullarda ders dışı verilen derslerin okul ders saatleri içerisine alınması ve derslerin tamamen kapatıldığı bölgelerde derslerin tekrar açılması için Türk dernekleriyle iş birliği içinde girişim başlatılmalıdır.”
Değerli hocamıza ve katılımcılarımıza katkıları için teşekkür ederiz.