- Göç Araştırmaları Vakfı -
- 3 Haziran 2021
İlk önce Osmanlı döneminde başlayan sınırlı sayıdaki üniversite ve meslek eğitimi amaçlı göçlerle gerçekleşen Almanya’ya göç hareketi; İkinci Dünya Savaşı sonrasında iş gücü ve beyin göçü ile kitleselleşmiş ve yeni bir boyut kazanmıştır. Almanya’ya yönelen göçlerin kitlesel bir hal alması 30 Ekim 1961 yılında Almanya ile imzalanan işgücü anlaşması ile başlamıştır. Bu anlaşmayla birlikte geçici olarak birkaç yıllığına planlanan göçler, 1970’lerin sonuna doğru aile birleşimi ile kalıcı hale gelmiş, Almanya’daki Türkler, süreç içerisinde yaşadıkları toplumun ve coğrafyanın bir parçası olmuşlardır. Bu “kalıcı olma” süreci Türklerin mesken ülkedeki yerli toplum ile etkileşime girmesini de beraberinde getirmiştir. Diğer taraftan Almanya’daki Türklerin bulundukları yeni coğrafyanın ve toplumun bir parçası olmaya çalıştıkları kadar, içinden çıkıp geldikleri anavatanları ile de bağlarını devam ettirme gayreti içerisinde olduklarını söyleyebiliriz.
Almanya Türk toplumunun kurumsallaşması, gelişimi ve diasporalaşmasında kitlesel göçün önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu sene itibariyle ise kitlesel göçün 60’ıncı yılı tecrübe edilmektedir. Bu süreçte Türk toplumu geçicilikten, göçmenliğe, üçüncü ve dördüncü nesil ile de diasporalaşma sürecine girmiştir. Dolayısıyla Türk Diasporasının sahip olduğu tüm bu tecrübelerin sosyal, kültürel, ekonomik ve tarihi boyutlarının yanı sıra Almanya’daki Türk toplumunun 60 yılının mesken ülke, köken ülke ve Almanya Türk Diasporası perspektifleriyle birlikte farklı disiplinlerin penceresinden ele alınacağı, ayrıca gelecek projeksiyonunun da tartışılabileceği bir platformun önemli olduğu düşünülmektedir. Bu vesileyle Ekim 2021’de gerçekleştirmeyi planladığımız “İşgücü Göçünün 60. Yılında Almanya’da Türk Toplumu Sempozyumu ” bahsedilen ihtiyaca önemli bir katkı sunabilecektir.
SEMPOZYUM TARİHİ: 8-10 Ekim 2021 ANKARA
SEMPOZYUMUN GENEL TARTIŞMA BAŞLIKLARI
► Türkçe Ana Dili: Fırsatlar ve Zorlukları
► Eğitim Politikalarında Türk Diasporası
► Yeni Kuşaklarda Kimlik İnşası
► Ulus-Ötesi Ağlar, Mekanlar ve Türk Diasporası
► Yeni Irkçılık, İslam Düşmanlığı ve Türk Diasporası
► Almanya Kamu Politikalarında İslam ve Müslümanlar
► Almanya Türk Göç Tarihi ve Ekonomi
► Sosyal Hizmet Politikalarında Türkler
► Almanya’nın Ulus-İnşa Süreci, Almanya’nın Diaspora ve Göç Politikaları
► İslam Din Eğitimi Politikaları
► Siyasal Katılımda Türkler
► Yeni Kuşaklar ve Tersine Göç
► Bir Arada Yaşam Pratikleri: Kültür, Sanat, Edebiyat
TEBLİĞ ÇAĞRISI
“İşgücü Göçünün 60. Yılında Almanya’da Türk Toplumu Sempozyumu” farklı disiplinlerden akademisyenlerin, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, araştırmacıların, uzmanların, aktivistlerin, sivil toplum kuruluşu çalışanlarının tebliğ önerilerine açıktır. Hazırlanacak tebliğler Türkçe, Almanca ve İngilizce olmak üzere her üç dilde de olabilir. Katılımcıların hazırladıkları tebliğ özetlerini 31 Ocak 2021 tarihine kadar info@gocvakfi.org adresine göndermeleri gerekmektedir. Uluslararası niteliğe sahip olan sempozyumumuz dünyanın her yerinden uygulayıcı, akademisyen ve diğer araştırmacılara açıktır.
Bu çerçevede sempozyuma tebliğ sunarak katılmak isteyen katılımcıların, 400 ilâ 600 kelime içeren tebliğ özetlerini ad-soyad, telefon, e-posta ve kurum bilgileriyle beraber, belirtilen tarihe kadar info@gocvakfi.org adresine Word veya PDF formatında e-posta olarak göndermeleri rica olunur. Başvuru sonuçları bilim kurulu incelemesinin ardından kesinleşen program ile birlikte duyurulacaktır.
Gerek tebliğ özetleri gerekse tebliğlerin tam metinleri hakem incelemesine tabi tutulacaktır. Sempozyumda sunulacak tebliğlerin “Turkish Journal of Diaspora Studies (TJDS)” dergisinin yazım kurallarına uygun ve makale formatında hazırlanması gerekmektedir. Tebliğler daha önce başka yerde sunulmamış ya da yayımlanmamış olmalıdır. Hakem incelemesi neticesinde uygun görülen tebliğ metinleri 2021 yılı içerisinde TJDS’de yayımlanacaktır.
Sempozyumun, bildirileri kabul edilen kişilerin sunumlarıyla, 8-10 Ekim 2021 tarihlerinde Ankara’da yapılması planlanmaktadır.
ÖNEMLİ TARİHLER VE SEMPOZYUM TAKVİMİ
Tebliğ Özetlerinin Gönderilmesi için Son Tarih: 31 Ocak 2021
Kabul Edilen Tebliğlerin Açıklanması: 15 Şubat 2021
Tebliğlerin Tam Metinlerinin Gönderilmesi: 6 Eylül 2021
Sempozyum Programının İlan Edilmesi: 24 Eylül 2021
Sempozyum: 8-10 Ekim
İLETİŞİM BİLGİLERİ
İrtibat: Göç Araştırmaları Vakfı
İrtibat Kişisi: M. Mustafa İyi (mustafa.iyi@gocvakfi.org)
E-mail/ Telefon: info@gocvakfi.org / +90 (312) 473 7911
Adres: Göç Araştırmaları Vakfı, Hacettepe Mahallesi, Fener Sokak No: 5, 06230 Altındağ/Ankara, Türkiye