Oğuz Kaan Çetindağ, Araştırmacı-Türkiye Diaspora Araştırmaları Merkezi(TÜDAM)

Olası Brexit Sonrası İngiltere’deki Türk İş İnsanlarını Neler Bekliyor?

Brexit sonrası Ankara Anlaşması’nın feshi gündemde

26 Ekim 2019, Cumartesi
- Olası Brexit Sonrası İngiltere’deki Türk İş İnsanlarını Neler Bekliyor?

23 Haziran 2016 tarihinde yapılan referandum sonrası Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı (Brexit) alan İngiltere’de sular durulmuyor. Yapılan referandumun parlamento onayından geçmemesi ve sonrasında ertelenmesi Brexit sürecini ülke içinde tartışmalı hale getirdi. Şu ana kadar iki başbakan eskiten Brexit, yeni Başbakan Boris Johnson için çok önemli bir sınav niteliğinde. 31 Ekim 2019’a kadar Brexit sürecini nihayete erdirmek isteyen Johnson’un önündeki en büyük engel parlamento. Avam Kamarası, hükümetin AB ile Brexit anlaşmaya varamaması durumunda, Brexit tarihini ertelemesini zorunlu kılan yasa tasarısını onayladı. Sürecin bundan sonra hangi yönde seyredeceği İngiltere gündemini epeyce meşgul ediyor.

Yaşanan bütün bu gelişmeleri yakından takip eden İngiltere’deki Türk iş insanları ise Brexit sürecini kaygıyla izliyor. Çünkü olası Brexit sonucunda, AB kararları uyarınca Türk vatandaşlarına İngiltere’de iş kurma imkânı tanıyan Ankara Anlaşması geçerliliğini yitirebilir. Son yıllarda Ankara Anlaşması yoluyla binlerce Türk vatandaşı iş kurmak için İngiltere’ye gitti. Brexit sonrasında Ankara Anlaşması’nın akıbeti İngiltere’deki Türkler için merak konusu hâline gelmiş durumda. Merkezi Londra’da bulunan uluslararası avukatlık bürosu Garth Coates’de çalışan AB Göçmenlik Hukuku Uzmanı Tamer Ulay, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Brexit sonrası Ankara Anlaşması ortadan kalkacak. Bu vize türü İngiltere’nin AB üyesi olmasıyla Ankara Anlaşması’nı tanımasına dayanıyordu. Brexit sonrası İngiltere bu anlaşmaya artık taraf olmayacak. 15 Haziran 2018’de çıkan yeni yasa sadece süresiz oturum başvurularının şartlarını düzenliyor. İngiltere, Brexit gerçekleşene kadar bu vize türündeki başvuruları almaya devam edecek. Ancak yapılan spekülasyonların aksine bu yeni yasa Ankara Anlaşması’nın Brexit sonrası devam edeceğine dair bir ifade içermiyor. İngiliz hükümeti bu yönde bir niyet de göstermiş değil.”

1973 yılında AB’ye üye olan İngiltere, 1963 yılında Avrupa Birliği (o zamanki adıyla Avrupa Topluluğu) ve Türkiye arasında imzalanan Ankara Anlaşması’na taraf olarak Türk vatandaşlarının İngiltere’de iş kurmasına olanak sağlayan yasal düzenlemeleri hayata geçirmişti. Olası Brexit sonrasında, hâlihazırda İngiltere’de iş kuran veya iş kurmak isteyen Türk vatandaşlarının akıbeti şu an için belirsizliğini koruyor.

Kaynakça