Shoirakhon Nurdinova, Araştırmacı-Türkiye Göç Araştırmaları Merkezi(TÜGAM)

TBMM’de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Kuruldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda alınan kararla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu kuruldu.

14 Ekim 2019, Pazartesi
- TBMM’de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Kuruldu

Başta Batı Avrupa ülkelerinde olmak üzere yurtdışındaki Türk diasporasının bugün yaklaşık 6 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında Türk kimliğinin varlığının korunması, yurtdışındaki Türk vatandaşlarının kültürel ihtiyaçlarının giderilerek sosyal güvenliklerinin sağlanması Türk vatandaşlarının asli ve anayasal bir hakkıdır. Bu çerçevede Türk diasporasının ana vatanla olan bağının korunması için yurtdışındaki Türk vatandaşlarının bulundukları coğrafyada Türk kültürünü muhafaza edebilmeleri yönünde politikalar üretmek büyük önem taşımaktadır.  Ayrıca, ayrımcılık, ırkçılık ve İslam düşmanlığıyla mücadele konusunda sorunları daha yakından takip etmek için yasama ve yürütmede daha işlevsel mekanizmaların geliştirilmesi gerekmektedir.

Konuya ilişkin olarak, 27. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu tarafından sunulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Komisyonu kurulmasına yönelik kanun teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığının 10 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirdiği toplantı neticesinde kabul edildi. Böylelikle yurtdışındaki Türk diasporasının sorun ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapmak amacıyla TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığı bünyesinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar alt komisyonu kuruldu. Öte yandan yurtdışı Türk diasporasının büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, TBMM çatısı altında kurulacak komisyon daimî üst komisyon olması bekleniyordu ancak böyle olmadı.

Kurulacak alt komisyonun çalışma, usul ve esasları 16 Ekim’de yapılacak toplantıda belirlenecek.  Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar alt komisyonunda AK Parti’den 5, CHP’den 2, MHP, HDP ve İYİ Parti’den 1’er üye yer alacak.