In Haberler

İsveçli Bakan: “Göçmenler başka ülkelere gitsinler”

Ülkedeki entegrasyon sürecinin istenildiği gibi gitmediğini söyleyen Ekonomi Bakanı Magdalena Andersson, mültecilere İsveç yerine başka ülkelere gitmeleri çağrısında bulundu.

İsveç’te yayın yapan Dagens Nyheter gazetesine mülakat veren Ekonomi Bakanı Magdalena Andersson, göçmenlere seslenerek farklı ülkelere gitmeleri çağrısında bulundu.

Göçmenlere farklı ülkelere gitmeleri çağrısında bulunan Andersson, “Başka bir ülkeye giderlerse daha fazla fırsatları olur” dedi.

Göçmenlerin farklı ülkelere gitmelerini isteyen Andersson’a göre sorunun temelinde İsveç’teki konut ve işgücü piyasasının dengede olması var. Bu yüzden Andersson, artık sistemin daha fazla göçmeni entegre edemeyeceğini düşünüyor.

“Entegrasyon düzgün çalışmıyor. 2015 sonbaharından önce de düzgün çalışmıyordu. Ama benim için açık ki entegre edebileceğimizden daha fazla sığınmacı talebi alamayız. Bu, buraya gelen insanlar için iyi değil. Genel olarak toplum için de iyi değil.”

Sosyal Demokrat Parti üyesi olan Magdalena Andersson’a ilk tepki koalisyon ortağı olan Yeşil Parti’den geldi. Konuyla ilgili olarak konuşan Yeşil Parti sözcüsü ve Eğitim Bakanı Gustav Fridolin, “yakında gerçekten göç etmek zorunda olanlar için hiç gidecek yer kalmayacak” diyerek Andersson ile birlikte göçmen karşıtı diğer ülkeleri eleştirdi.

“Ya açık bir ülkesinizdir ve vatandaşlarınıza yatırım yapar, yeni bir şey inşa etmek ve faydalı olmak isteyen inanlara inanırsınız ya da kapalı bir ülkesinizdir.” diyen Fridolin, İsveç toplumunun yüzleştiği sorunları çözebilecek kapasitede olduğunu vurguladı.

2015 yılında Avrupa genelinde patlak veren göç kriziyle birlikte 163 bin göçmeni kabul eden İsveç, 10 milyonluk nüfusuyla birlikte Avrupa’da kişi başına en çok göçmenin düştüğü ülke olma unvanını da eline almış oldu.