In Haberler

İslamofobi ile teknolojik mücadele

Sosyal Akıl Derneği tarafından yürütülen bir proje kapsamında akıllı cep telefonları için “Fight İslamofobi” adlı bir uygulama geliştirildi. Uygulama ile dijital oyunlar, ders kitapları ve çizgi filmlerdeki İslamofobik unsurların ortaya çıkarılıp belgelenmesi hedefleniyor.

Dini referans alarak İslam’a ve Müslümanlara karşı irrasyonel bir nefreti ifade eden İslamofobi, günümüzde farklı boyutlarıyla sıkça gündeme gelen olgusal bir gerçeklik. Kökenleri Endülüs’ün Müslümanlar tarafından fethedilmesine kadar geri götürülebilecek olan bu olgu, günümüzde özellikle Batı toplumlarında kendini giderek fazla daha fazla hissettiriyor.

Sosyal Akıl Derneği, tam da bu konuya ilişkin farkındalık yaratmak amacıyla bir proje geliştirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında “Fight İslamofobi” adlı bir uygulama geliştirildi. Akıllı cep telefonuna bu uygulamayı yükleyenler, dijital oyunlar, ders kitapları ve çizgi filmlerde rastladıkları İslamofobik unsurların görüntüsünü çekip, derneğe iletebilecekler.

Sosyal Akıl Derneği Başkanı Mesut Dündar, Anadolu Ajansı’na verdiği mülakatta, uygulamanın yazılım aşamasının tamamlandığını ve test aşamasına geldiklerine aktarırken, bir ya da iki ay içerisinde bu uygulamanın sisteme yüklenip daha geniş kitlelere duyurusunun yapılacağını ifade etti.

Ayrıca Dündar, “uygulama aracılığı ile kendilerine gönderilecek fotoğraf ve görüntüleri tahlil etmek amacıyla akademisyenlerden müteşekkil bir bilim kurulu oluşturduklarını ve bu kurulda incelenecek verilerin daha sonra düşünce kuruluşları, araştırma merkezleri ve üniversitelerde paylaşılacağını” belirtti.