In Haberler

Hollanda Danıştayından İslam Okulu Kararı

Hollanda Danıştayı, Amsterdam’daki İslam Eğitim Vakfı (Stichting Islamitisch Onderwijs) tarafından lise düzeyinde açılmak istenen İslam okuluna ilişkin kararını açıkladı. Danıştayın yaptığı açıklamada;  açılması istenen İslam okulu için Eğitim Bakanlığının ve belediyenin gerekli izni vermesi ve finansman sağlaması yönünde karar verildiği belirtildi.

İslam Eğitim Vakfı 2011 yılında, İslam okulu açma talebine ilişkin başvuru yapmış,  ancak başvurusu Eğitim Bakan Yardımcısı Sander Dekker’in engeline takılmıştı. Açılacak olan okulun yönetim kurulunda yer alan bir kişinin 2014’te kendi sosyal medya hesabı üzerinden DAİŞ’i övücü nitelikte açıklamalarda bulunması, bakan yardımcısı tarafından endişe verici bulunmuştu. Bu kişinin okuldan uzaklaştırılmasına rağmen Dekker, okulun DAİŞ hakkındaki düşünceleri konusunda güvensizlik yaşadığını iddia ederek okulun açılmasına izin vermemişti. Dekker’in okula verdiği ret cevabının bir diğer gerekçesi ise okulun teftiş araştırmasına katılmak istememesiydi. Ancak bakan yardımcısını bu konuda haksız bulan Danıştay, açıkladığı kararında iddia edildiği gibi bir teftiş başvurusunun olmadığını ve bu sebeple okulun teftişi reddetmiş olamayacağını belirtti. Ayrıca okulun söz konusu yönetim kurulu üyesini okuldan uzaklaştırarak ilgili söylemleri konusundaki tavrını da yeterince gösterdiğini vurguladı.

Danıştayın kararını “rahatsız edici” olarak nitelendiren Dekker, açılacak olan okulun katı bir şekilde denetim altında tutulması için talimat verdi.