In Haberler

Hollanda Başbakanı Rutte’den Çifte Vatandaşlık Açıklaması

Hollanda’da çifte vatandaşlık tartışmaları devam ediyor. Başbakan Mark Rutte, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; çifte vatandaşlığın mümkün olmayacağını söyledi.

Yurt dışındaki Hollandalıların haklarını savunan Demokrat 66 Partisi (D66) üyesi Eelco Keij, çifte vatandaşlığı düşüren uygulamayı eleştirerek, Başbakan Mark Rutte’ye bu konudaki görüşlerini bildirmişti. Ülkedeki mevcut düzenlemeye göre; Hollanda vatandaşı olan kişiler başka bir ülkenin vatandaşı olmak istediklerinde, Hollanda vatandaşlığı hakkını kaybediyorlar. Keij, Haziran ayında bu uygulamaya karşı imza kampanyası başlatmıştı. Çifte vatandaşlık konusu özellikle İngiltere’deki Brexit olayından sonra Hollanda vatandaşlığını kaybetmekten endişe eden İngilizler ile gündeme gelmişti.

Başbakan Rutte, açıklamasında; bir değişiklik yapmayacaklarını belirtti. Rutte; “Hükümet çifte vatandaşlığı hâlâ istemiyor. Çifte vatandaşlık durumunda kişinin herhangi bir ülkeye bağlılığı devam etmiş oluyor. Bu bağ Hollanda’ya duyulan bağdan daha güçlü olduğunda, Hollanda vatandaşlığı düşüyor. Yasada vatandaşlığın hangi şartlarda kaybedileceği belirlenmiştir.” dedi.