In Haberler

GAV, Genç Mülteciler Projesi ikinci toplantısına katıldı

İtalya’da 12-26 Şubat 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen Suriyeli Gençlerin eğitimine yönelik projenin ikinci toplantısına proje partneri olarak Göç Araştırmaları Vakfı da katıldı.

“Türkiye’deki Suriyeli Gençlerin Eğitime Dâhil Edilmesi” başlığını taşıyan proje, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından destekleniyor. Proje, Göç Araştırmaları Vakfı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğinde yürütülüyor. Aynı zamanda proje, Avrupa’dan beş farklı partnerle birlikte yürütülüyor. Projenin bu kapsamda gerçekleştirilen ikinci yürütme toplantısına Göç Araştırmaları Vakfı adına Fatma Feyza Yıldırım ve Dr. Elif Şimşek katıldı.

Projeye ilişkin ikinci toplantı, İtalya’da bulunan e-Campus Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Programa projenin partnerleri arasında yer alan Cojep, Usdad, Rightchallenge, Iserundschmidt ve Tera da katıldı.

Toplantıda Türkiye’de yaşayan Suriyeli gençlerin profili hakkında araştırmacımız Elif Şimşek de bir sunum gerçekleştirdi. Elif Şimşek sunumunda, ülkemizde ikamet eden Suriyeli gençlerin eğitim durumuna değinerek konuyla ilgili sayısal verileri katılımcılara aktardı.

Ardından genel olarak Suriyeli göçmenlerle ilgili sunum yapan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin ise konuşmasında, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin durumunun akademik bir çalışma konusu olduğu kadar insani bir mesele olduğunu vurgulayarak konuya bu boyutuyla yaklaştı.

Öte yandan projeye İtalya’dan katılım sağlayan e-Campus Üniversitesi’nden akademisyenler, Akdeniz göç rotasının trendleri ve geçmişiyle ilgili bilgi verdi. Sunumda İtalya’daki sığınmacılar ve mültecilerle ilgili geniş bilgiler de yer alırken Akdeniz rotasının geleceği tartışıldı.

Toplantı sonunda ise Türkiye’deki göçmen kamplarına yapılması planlanan ziyaretlerle ilgili bilgi alışverişi yapılarak gelecek ziyaretlere ilişkin bir taslak oluşturuldu.