In Haberler

GAV, AGİT İslamofobi konferansında

Viyana’da İslamofobi ve Müslümanlara yönelik ayrımcılık konulu AGİT konferansı düzenlendi. 18 Ekim tarihli konferansta Göç Araştırmaları Vakfı (GAV) da katılımcılar arasında yer aldı.

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi ve Georgetown Üniversitesi tarafından düzenlenen konferans, Müslümanlara yönelik yükselen ayrımcılık ve nefreti konu edindi. Ayrıca 10 Ekim 2007 tarihinde AGİT tarafından duyurulan Kordoba Deklerasyonu’nun onuncu yıldönümü olması nedeniyle, konferansta 10 yıllık sürecin değerlendirmesi de yapıldı.

Konuyla ilgili söz alan AGİT Türkiye temsilcisi Bülent Şenay, 10 yıllık AGİT temsilciliği boyunca “nelerin değiştiğine baktığında “esasen şiddetin daha da arttığına ve aşırı sağın İslamlaşan Avrupa’ya karşı toplumları sürekli korkuttuğuna” dikkat çekerek İslamofobi’nin artık daha yaygın gözlemlendiğine değindi.

Bülent Şenay, artan İslamofobi ile mücadele etmek için iki temel adımın gerekli olduğu görüşünde. İlk olarak yabancı karşıtı politik temaya karşı sivil topluma yönelik politik düzenlemeler yapılmasını savunan Şenay,  daha sonra “eleştirel nezaket” üzerinde durdu.

Etkinliğin organizatörlerinden olan Georgetown Üniversitesi’nden Tamara Sonn da “Bu konferansı anlam ve önemi, birçok ülkede İslam karşıtı adayların Müslümanların özgürlüklerini ve insan haklarını tehdit ettikleri seçimlerce ispatlandı.” diyerek konferansın önemi üzerinde durdu; kamusal alanda ve sivil toplum nezdinde İslamofobi’nin tartışılmasının elzem olduğunu savundu.

18 Ekim 2017 tarihinde Viyana’da düzenlenen konferans, 15-16 Eylül tarihlerinde Varşova’da düzenlenen AGİT toplantılarının bir devamı niteliğinde. Göç Araştırmaları Vakfı iki toplantıda da araştırmacı nezdinde Elif Şimşek ve Fatma Feyza Yıldırım ile temsil edilmiş durumda.

Tags Clouds