In Haberler

Friedrich-Ebert Vakfı Araştırması: Sosyal Devlet – Sosyal Eşitsizlik Paradoksu

Almanya’daki Friedrich-Ebert Vakfı’nın (FES) isteğiyle TNS Infratest tarafından yapılan geniş kapsamlı anketin sonuçları yayınlandı. “Eşitsizliğe karşı savaşmak!” (Ungleichheit bekämpfen!) başlıklı araştırma “sosyal devletin geleceğine” dair ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Çalışmaya göre, Almanya’da yaşayanların yüzde 82’si sosyal eşitsizliğin çok olduğunu düşünüyor.  Almanya’da, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla genç işsizlik oranı düşük olmasına rağmen bu olumlu durum,  toplumundaki sosyal eşitsizlik algısının değiştirmiyor. Çalışmada; sosyal eşitsizliğin eğitim/iş piyasasında görülen dışlayıcı ve seçici mekanizmaların sonucu olduğu belirtiliyor.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 40’ı sosyal devlet hizmetlerinin toplumda daha fazla eşitlik sağlayacağına inanmıyor. Büyük bir çoğunluk ise olası; işsizlik, hastalık ve bakım ihtiyacı gibi durumlara karşı kendini güvende hissetmiyor. Bir yanda çalışan sayısının rekor seviyede artması, diğer tarafta ise fakirlik riskinin yükselmesi, Almanya’nın 2017’de ele alması gereken konuların başında geliyor.

Vakıf ise bu noktada devletin; vatandaşlarına yatırım yapan ve eşitliğin toplumun her katmanında yerleşmesi için aktif olan sosyal bir yapıda olması gerektiğini belirtiyor. Bu kapsamda; eğitim yoluyla kişilerin vasıflarının çoğaltılması isteniyor. Ayrıca vakıf, şansını yitirdiğini düşünen işsizler için de desteğin artırılmasını öneriyor.  Araştırmaya aşağıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz: