In Haberler

Fransız ve İngiliz Seçmenler Popülizme Daha Çok Eğilimli

Dünyanın en büyük pazar araştırma ve stratejik danışmanlık gruplarından biri olan Kantar Public; bazı Avrupa ülkelerinde, vatandaşların popülizme eğilimini ölçmek amacıyla yaptığı araştırma sonuçlarını açıkladı. Araştırma kapsamında; Hollanda, Fransa, Almanya ve İngiltere vatandaşları değerlendirmeye alındı. Araştırma sonuçlarına göre; popülizme en az eğimli olan grubu Alman, en çok meyilli olan grubu Fransız ve İngiliz seçmenler oluşturuyor. Hollandalı seçmenler ise bu konuda arada kalıyor.

Araştırma kapsamında; seçmenlere neden belirli bir partiye oy verdikleri soruldu. Eğitim düzeyi düşük seçmenler genel olarak daha fazla protesto amaçlı oy kullanırken, yükseköğrenim mezunu seçmenler bir partinin düşüncelerini temsil etmesinden dolayı oy veriyor. Protesto oyları Hollanda’da özellikle Hayvan Hakları Partisi (PvdD), göçmen kökenliler tarafından kurulan DENK partisi, yaşlıları temsil eden 50PLUS partisi ve göçmen karşıtı Özgürlük Partisi (PVV) seçmenlerinden geliyor. Memnuniyetsizlikten dolayı oy verenlerin oranı ise Hollandalı seçmenlerde yüzde 15, İngilizlerde yüzde 23, Fransızlarda yüzde 37 ve Almanlarda yüzde 41.

Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde; Fransız ve İngiliz seçmenlerinin güçlü bir lider istedikleri ve demokrasiye, seçimlere ve siyasi partilere karşı daha az güvendikleri dikkat çekiyor. Almanlar ise demokratik kurumlara, işçi sendikalarına ve Avrupa Birliği’ne en fazla güvenenler arasında. Hollanda, İngiltere ve Fransa’da halkın yüzde 28’i, Almanya’da yüzde 37’si siyasetçilerin dürüst olduğuna inanıyor. Bu konuda en fazla güven sorunu yaşayan grubu ise eğitim düzeyi düşük kişiler oluşturuyor.