In Haberler

Fransa’da güvenli üçüncü ülke uygulaması yasa metninden çıktı

Fransız hükümetine yönelik güvenli üçüncü ülke uygulaması karşıtı eleştiriler sonuç verdi.

Fransa İçişleri Bakanlığı, toplumun çeşitli kesimlerinden gelen baskılar nedeniyle 2018 yılında yürürlüğe girmesi planlanan göç yasası taslağından “güvenli üçüncü ülke” uygulamasını çıkardı.

20 Aralık Çarşamba günü İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada güvenli üçüncü ülke uygulamasının yasa metninde yer alması gerektiğinin düşünülmediği belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan milletvekili Sacha Houlié, İçişleri Bakanı Gerard Collomb’la bizzat görüştüğünü belirterek bakanın güvenli üçüncü ülke kavramının yasa metinlerine dâhil edilmeyeceği konusunda garanti verdiğini ifade etti.

Son dönemlerde, Macron hükümetinin yasadışı göçle mücadele için izlediği politika eleştirilerin hedefi haline gelmişti. Özellikle daha önce yasada yer alacağı duyurulan güvenli üçüncü ülke uygulaması, tartışmaları daha da alevlendirmişti.

Hükümetin geri adımı sivil toplum kuruluşlarının öncülük ettiği yoğun kampanyalarının ardından geldi. Fransa Ulusal İnsan Hakları Danışma Komisyonu da sığınma hakkının içinin boşaltıldığı gerekçesiyle hükümete söz konusu uygulamayı yasaya koymaktan vazgeçmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

Avrupa Birliği İltica Usulleri Yönergesi’ne göre, üye ülkeler güvenli olmaları koşuluyla göçmenlerin AB’ye gelirken geçtikleri ülkelere sığınmacıları başvuruları dahi değerlendirilmeden geri gönderebiliyor.