In Haberler

BREXIT: İNGİLTERE’DE IRKÇILIK TIRMANIYOR

İngiltere’de 23 Haziran günü sandıktan yüzde 52 ile AB’den ayrılma kararı çıktı ancak bu kararla, ülkedeki yabancı düşmanlığı da alevlendi

Tüm dünyanın gözü Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alan İngiltere’de. Pek çok basın organına göre ise alınan bu kararla birlikte, ülkede göçmenlere yönelik nefret söyleminde tırmanış yaşandı. Kararın ardından ülkedeki aşırı sağ eğilimli sosyal medya kullanıcıları binlerce ırkçı ve nefret söylemi içeren mesaj paylaştı. Bu iletilerde özellikle ülkedeki Müslüman ve Polonyalılar hedef alındı. Ayrıca ülkede yaşayan yabancı kökenliler de sosyal medya üzerinden, referandumdan sonra yaşadıkları mağduriyet hikâyelerini anlattı.

Cambridgeshire bölgesinde, hem Lehçe hem İngilizce; “AB’den çıktık, şimdi haşere Polonyalıları gönderelim” yazan el ilanları dağıtıldı. Başkent Londra’da ise Polonya Kültür Derneği’nin duvarına ırkçı bir slogan yazıldı. Times gazetesinin haberine göre de Birmingham’da bir cami önünde “Tecavüzcü göçmenleri istemiyoruz” yazan bir pankart açıldı. Eylemcilerin gözaltına alındığı öğrenildi.
İngiltere’de kabineye giren ilk Müslüman kadın siyasetçi olan Muhafazakâr Partili Barones Sayeeda Warsi de yabancı kökenlilerin, sokaklarda durdurularak ülkeleri terk etmeleri yönünde tehditler aldığını söyledi.

Hafta sonu boyunca yüzden fazla benzeri suç işlendiği bildiriliyor. Bu durum İşçi Partili milletvekili Jess Phillips’i de harekete geçirdi. Milletvekili, ırkçı olaylarda bir önceki haftaya göre nasıl bir artış yaşandığına dair parlamentoya soru önergesi vereceğini açıkladı.

Tags Clouds