In Genel

Belçika’daki okullarda anadil yasağı kalkıyor

Belçika’daki devlet okullarında uzun zamandır uygulanan derste ve teneffüslerde anadilde konuşma yasağı artık kalkıyor.

La Libre Gazetesinin haberine göre Belçika Devlet Okulları İdaresi (GO!, onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap) Flaman Bölgesi’nde devrim niteliğinde bir karara imza attı. Anadili Flamanca olmayan öğrencilere, devlet okullarında kendi dillerinde konuşma hakkı tanındı.

Karara imza atan yetkililer, evde Flamanca konuşmayan öğrencilerin sayısının oldukça fazla olduğunu belirterek, yasağın kaldırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.  İstatistiklere göre, her altı öğrenciden biri evde farklı bir dilin konuşulduğu göçmen kökenli bir aileden geliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan GO! yöneticilerinden Raymonda Verdyck, yasağın kalkmasıyla öğrencilerin kendilerini daha iyi hissedeceklerini ve böylece öğrenme süreçlerinin olumlu yönde etkileneceğini belirtti. Ayrıca yetkililer, kararın entegrasyon sürecine de katkı sağlayacağını düşünüyor.

Öte yandan aşırı sağcı Yeni Flaman İttifakı Partisi (N-VA) milletvekili ve partinin eğitim uzmanı Koen Daniels ise karara tepkili. Flamanca dilinin önemine dikkat çeken Daniels, yasağın devam etmesi gerektiğini savundu.

Uzmanlar karardan memnun

Gent Üniversitesi profesörlerinden Piet Van Avermaet, öğrencilere anadilde konuşma hakkı tanınmasının Falancayı öğrenmek için de bir yol olabileceğini ifade etti.  Avermaet, “Örneğin matematik dersinde bir Türk öğrencinin öğretmeni anlamadığını varsayalım. Başka bir Türk öğrenci konuyu Türkçe açıklarsa, o öğrenci bunu anlayabilir ve sonrasında öğretmenine bunu Flamanca olarak ifade edebilir, böylece öğrenmiş olur” şeklinde konuştu.

Karardan memnun olan pek çok uzman, öğrencilerin anadillerini konuşabilmesinin öğrenim hayatlarını olumlu yönde etkileyeceği görüşünü savunuyor.