In Haberler

Belçika’daki Göçmen Kökenli Öğretmenler

Belçika’da, öğretmenlerin etnik kökenleriyle ilgili veriler ilk kez yayınlandı. Brüksel Üniversitesi’nin (Vrije Universiteit Brussel) yaptığı araştırmaya göre; göçmen kökenli öğretmen sayısı, göçmen kökenli öğrencilere kıyasla oldukça düşük. Bu da göçmen kökenlilerin, eğitim kadrosunda yeterince temsil edilmediği anlamına geliyor.

Araştırmada; Flaman öğretmenlerin sadece yüzde 5’inin göçmen kökenli olduğu bulgusu yer alıyor. Şu an çalışan göçmen kökenli öğretmenlerin çoğunluğunu başta Hollanda olmak üzere Fransa ve Almanya kökenliler oluşturuyor. Çalışan Fas ve Türkiye kökenli öğretmenlerin oranı ise çok daha düşük.

Buna karşın eğitim kurumlarında göçmen kökenli öğrenci sayısı giderek artıyor. Örneğin Anvers’teki De Karel de Grote Hogeschool isimli meslek yüksekokulunda proje görevlisi Piet Pieters, okuldan mezun olan öğrencilerin yüzde 10’unun göçmen kökenli olduğunu söyledi. Göçmen kökenli öğretmen sayısının artması gerektiğini belirten Pieters; göçmen kökenli öğretmenlerin, öğrenciler için rol model olduğunu ve okul başarısını olumlu yönde etkilediğini ifade etti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Flaman Eğitim Bakanı Hilde Crevits (Hristiyan Demokrat Parti, CD&V) göçmen kökenli öğretmen sayısının henüz çok az olduğunu kabul ettiğini ve sayıyı artırmak için bir kampanya başlatmayı düşündüğünü söyledi.

Bakanın açıklamalarını yeterli bulmayan Yeşiller Partisi milletvekili (Groen) Elisabeth Meuleman; göçmen kökenli öğretmen sayısının sistematik takibi için özel bir gözlem projesi oluşturulmasını önerdi. Meuleman; belirli bir göçmen kökenli öğretmen oranına ulaşan okulları ayrıca ödüllendirmek istiyor.