In Haberler

Aşırı sağcılar Varşova’da gövde gösterisi yaptı

Cumartesi günü, Polonya’nın bağımsızlık günüydü. Ancak kutlamalar adeta aşırı sağın gövde gösterisine dönüştü.

Polonya, 11 Kasım 1918 tarihinde bağımsızlığını geri kazandı. Bu tarih o yıldan beri “Bağımsızlık Günü” olarak Polonya’nın dört bir yanında kutlanıyor. Ancak son yıllarda bu kutlamalar, aşırı sağın gövde gösterisine dönüşmüş durumda.

Geçtiğimiz hafta sonu Varşova’da toplanan kalabalık, son yıllardaki eğilimi sürdürerek aşırı sağcı söylemlere devam etti. Eylem adeta aşırı sağcı kutlamaların kontrolü ve hegemonyası altında geçti.

Sloganlarda İslam karşıtlığı öne çıktı

Bağımsızlık Günü kutlamalarına aşırı sağcılar da  her yıl yeni bir sloganla katılıyor. Bu yıl aşırı sağcıların “Biz Tanrı’yı istiyoruz” sloganıyla düzenlenen yürüyüşte İslamofobik, yabancı karşıtı ve ırkçı sloganlar da dikkat çekti. Göçmenlere yönelik küfürler pankartlarda yer alırken sloganlardaki İslam karşıtlığı da yoğundu.

“Temiz kan,” “Avrupa beyaz olacak,” “İslami Holokost için dua edin” gibi sloganların yanı sıra “Tanrı, gurur, anavatan” ve “Anayurdun düşmanlarına ölüm” gibi sloganlar da meydanlarda yer aldı. Üstelik eyleme sadece Polonya’dan değil, diğer Avrupa ülkelerinden de gruplar ve temsilciler katıldı.

Toplam 60 bin kişinin katıldığı düşünülen gösteri, Ulusal Radikal Cephe tarafından düzenlendi. Aşırı sağcı grup daha önce Müslümanlara, eşcinsel haklarına ve Avrupa Birliği’ne karşı eylemler düzenlemiş; bu unsurların Katolik değerlerin altını oyduğunu savunmuştu.

Daha önce Polonya, Avrupa Birliği anlaşmaları gereği payına düşen sığınmacıları almayı reddetmiş; ayrıca nüfusunun yüzde birinden azını oluşturan Müslümanları hükümet tarafından ulusal güvenliğe tehdit olarak gördüğünü belirtmişti.

Kamuoyunda aşırı sağ eğilim

Aşırı sağcı hareketler Polonya’da bir süredir yükselişte. Siyasetin merkezindeki partilerin söylem olarak sağa kayması bir yana dursun, aşırı sağcı hareketler Polonya kamuoyundaki desteğini günbegün artırıyor. Kasım 2016’da Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (CBOS) tarafından yürütülen bir araştırmaya göre nüfusun yüzde 17’si Ulusal Radikal Cephe’yi destekliyor.

Öte yandan yine aynı araştırmaya göre, nüfusun yüzde 88’i kendisini vatansever olarak tanımlıyor. Ayrıca milliyetçi hareketlerin en yoğun destek aldığı grup, 25 yaşın altındaki gençler. Bu gençlerin yüzde 38’i aşırı sağcı grupları destekliyor. Bu da yine CBOS verilerine göre ülkenin Doğu Bloku’ndan koptuğu doksanlı yıllardan beri en yüksek oran.