In Etkinlikler

“Anavatana Etki Alanı: Diasporadan Siyasal Katılım” Başlıklı Panel Gerçekleştirildi

Vakfımız tarafından düzenlenen “Anavatana Etki Alanı: Diasporadan Siyasal Katılım” başlıklı panele AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Ergin Ulusoy konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını GAV Genel Koordinatörü Ünal Koyuncu’nun yaptığı panelde uzman konuklarca diasporanın siyasal katılımı değerlendirildi.

“Diaspora siyasal katılımı şart koşan bir kavramdır”

Türkiye’de üniversitelerde diaspora ve göç çalışmaları merkezlerinin henüz yolun başında olduğunu belirten İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu diasporada siyasi katılımın boyutunun yeterince anlaşılmadığını ifade etti. Diaspora kavramının siyasal katılımı şart koştuğunu söyleyen Yeneroğlu yurtdışındaki Türklerin siyasal katılımının çok önemli olduğunu ve diasporaya güçlü bir şekilde temsil hakkının verilmesi gerektiğini kaydetti.

Yurtdışı Türkler Komisyonu’nun kurulması yönünde çalışmalar başlatacaklarını da ifade eden vekil Yeneroğlu, Yurtdışı Türkler Komisyonun kurulması halinde diasporanın siyasal katılımının çok daha önem kazanacağını ve Türk diasporasının kamuoyunda nitelikli bir şekilde tartışılacağını belirtti.

“Diaspora kavramına çok uzun yıllar olumsuz anlamlar yüklendi”

Panele konuşmacı olarak katılan Dr. Öğretim Üyesi Ergin Ulusoy sunumundan önce Türkiye’de diaspora politikası dendiği zaman lobicilik faaliyetlerinin akla geldiğini oysa ki diasporanın olumsuz bir anlam içermediğini ifade etti.

Ulusoy, diaspora Türklerinin, seçimlere katılımın çok önemli olduğunu yurt dışı Türklerin bu hakkı kullanırken en doğal haklarını kullandıklarını ve seçimlere katılım sayısının ise her seçimde sürekli olarak arttığına dikkat çekti. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın başarılı çalışmalılarına da değinen Ulusoy diaspora politikalarının her bir mesken ülkenin sosyolojisine göre hazırlanması gerektiğini söyledi.

Ulusoy, sunumunda diaspora milletvekilliğinin başarılması halinde seçimlere katılımın artacağını ifade ederek diasporik bilincin sadece devletten beklenmemesi gerektiğini diasporanın kendi içinde de bu bilinci oluşturması gerektiğini kaydetti.

“Anavatana Etki Alanı: Diasporadan Siyasal Katılım” paneli; katılımcıların konuşmacılara yönelttiği soruların cevaplanması ile son buldu.