In Haberler

Almanya’nın 2017 bilançosu: 950 İslam karşıtı saldırı

Almanya’da 2017 yılında Müslümanlara ve camilere yönelik 950 saldırı gerçekleşti. Saldırılar Almanya’daki İslam karşıtlığının ne boyutta olduğunu gösterir nitelikte.

Almanya’da 2017 yılında Müslümanlara ve camilere yönelik 950 saldırı gerçekleşti. Bu saldırılar, Almanya’daki İslam karşıtlığının boyutunu görebilmek ve konuyla ilgili adımları değerlendirmek açısından dikkate değer.

Alman İçişleri Bakanlığı, Sol Parti’nin (Die Linke) Müslümanlara yönelik saldırılara ilişkin verdiği soru önergesine cevap verdi. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen cevap, geçtiğimiz yıl Müslümanlara ve camilere yönelik en az 950 saldırının gerçekleştiğini ortaya çıkardı. Saldırılarda 33 kişi yaralandı. En az 60 saldırının hedefi cami ve İslami kültür merkezleri oldu.

İslam karşıtı saldırılara ilişkin veriler ilk defa 2017 itibariyle kayıt altına alındığı için geçmişte yapılan saldırılarla bir mukayese yapma imkânı bulunmuyor.

Azalma olsa da hâlâ ciddi boyutta

İçişleri Bakanlığı’nın verileri, genel olarak saldırılarda az da olsa bir azalma eğilimi olduğunu gösteriyor. Nitekim yılın ilk çeyreğinde 221, ikinci çeyreğinde 274, üçüncü çeyreğinde de 288 İslam karşıtı saldırı söz konusu iken son çeyrekte ise 167 saldırı gerçekleştirildi.

Sol Partili vekil Ulla Jelpke, “bu durum sevindirici olsa da tehlike geçmiş değil” ifadesini kullanırken, saldırıların nicel boyutuna dikkat çekerek, “hiçbir şey olmamış gibi geriye yaslanamayız” dedi.