In Genel

Almanya’daki Aşırı Sağcı İmparatorluk Vatandaşı Örgütü

2016’nın son çeyreğinde Almanya; kendilerini “Reichsbürger” (İmparatorluk Vatandaşı) olarak tanımlayan aşırı sağcı bir yapılanmayı tartışmaya başladı. Tartışmaların ilk kıvılcımı ise 20 Ekim’de Bavyera eyaletindeki Gergensmünd kentinde yaşanan olay oldu. Sözkonusu olayda; grup üyesi bir adam, evinde arama yapmak isteyen polislere ateş açtı. 4 polis yaralandı ancak, bir polis kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Bu can kaybı “İmparatorluk Vatandaşı” örgütünü hem siyasetin hem de güvenlik birimlerinin gündemine oturttu. Bazı kesimlerden ise örgütün uzun süre boyunca küçümsendiği eleştirileri yükseldi. Diğer bir tartışma konusu da bazı polislerin örgüte üye olması oldu.2 Gergensmünd’deki saldırganın, olay öncesinde iki polisle irtibatta olduğu tespit edildi. Bu kişiler görevden uzaklaştırıldı.3 Son olarak Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, örgütün ülke genelinde Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından yakın takip altına alınacağını açıkladı.4 Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Hermann eyalette; 340’ı silahlı olmak üzere 1700’den fazla örgüt üyesi olduğunu açıkladı.

Ancak şu ana kadar örgütün; ideolojisi, destekçileri ve yapılanmasına dair henüz kesin bilgiler elde edilemedi. Örgüte dair, basından derlenen bazı temel bilgiler şu şekildedir:

Sabah Avrupa: İmaparatorluk Vatandaşı Saldrıdı http://www.sabah.de/vatandassaldir (02.12.2016)

Tagesschau.de: Reichsbürger in Deutschland Absurd unterschätzt https://www.tagesschau.de/inland/reichsbuerger-159.html (02.12.2016)

Süddeutsche Zeitung: Polizist soll “Reichsbürger” Dienstgeheimnisse verraten habenhttp://www.sueddeutsche.de/bayern/schiesserei-in-georgensgmuend-polizist-soll-reichsbuergerdienstgeheimnisse-preisgegeben-haben-1.3263120 (02.12.2016)

Speiege Online: “Reichsbürger” werden bundesweit von Verfassungsschutz beobachtet http://www.spiegel.de/politik/deutschland/reichsbuerger-werden-bundesweit-von-verfassungsschutzbeobachtet-a-1122571.html (02.12.2016)

Frankfurter Allgemeine Zeitung: 340 bewaffnete „Reichsbürger“ in Bayern http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/herrmann-schaetzt-reichsbuerger-zahl-in-bayern-auf-ueber-1700- 14543148.html (05.12.2016)

Speigel Online: Wer sind die “Reichsbürger” – und was wollen sie? http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/reichsbuerger-wer-sie-sind-was-sie-wollen-a-1117364.html (02.12.2016)

Örgüte üye olanlar Almanya Federal Cumhuriyeti’ni devlet olarak tanımıyor ve Alman İmparatorluğu’nun bugün hala devam ettiğine inanıyor.
Örgüt, 1937’de geçerli olan imparatorluk sınırlarını kabul ediyor.
Örgüt, resmi makam ve mahkemeleri reddediyor. Bu nedenle üyeler vergi vermeyi ve trafik cezası ödemeyi de kabul etmiyor.
Kendilerini imparatorluğun devamı olarak gören grubun, kendi para birimi ve kralları bulunuyor.
Polis teşkilatı içindeki örgüt yapılanmasına dair basında yer alan haberler şu şekildedir:

Saksonya Eyaleti Başbakanı Stanislaw Tillich, verdiği bir demeçte, Saksonya’da 3 polisin örgütle bağlantılı olduğuna dair şüphelerin olduğunu açıkladı.8 (06.11.2016)
Süddeutsche gazetesinin İçişleri Bakanlıklarına yönelttiği sorular sayesinde, örgütle bağlantılı olduklarından şüphelenilen 15 polis hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı ortaya çıktı.9 (31.10.2016)
Sol Parti’nin 2016’nınn Temmuz ayında Federal Meclis’e sunduğu soru önergesine verilen cevabın dikkat çekici noktaları ise şu şekildedir:

“Imparatorluk Vatandaşı” grubu çok katmanlı ve bölünmüş bir yapıya sahiptir. Heterojen yapı sebebiyle örgüt üyelerinin sayısı tespit edilememektedir.
Örgüt tarafından işlenen suçlar: hakaret, zorlama, ırkçı kışkırtma, propaganda ve evrakta sahtecilik. 10
Örgüt üyeleri yabancı ve mülteci karşıtı protestolara katılıyor.
Karar.com: Almanya’da ‘İmparatorluk vatandaşları’ tehlikeli örgüt muamelesi görecek http://www.karar.com/dunya-haberleri/almanya-onlari-yakin-takibe-alacak-314848#

Süddeutsche Zeitung: Polizisten in Sachsen unter Reichsbürger-Verdacht http://www.sueddeutsche.de/news/politik/extremismus-polizisten-in-sachsen-unter-reichsbuerger-verdachtdpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-161106-99-75874 (02.12.2016)

Spiegel Online: Polizei geht gegen “Reichsbürger” in eigenen Reihen vor http://www.spiegel.de/panorama/justiz/reichsbuerger-bei-der-polizei-laut-sz-mehr-verdachtsfaelle-a- 1118955.html (06.12.2016)

Deutscher Bundestag: Rechtsextreme Tendenzen in der sogenannten Reichsbürgerbewegung http://dip21.bundestag.de/dip21/btd/18/091/1809161.pdf (07.12.2016)

Federal Polis Teşkilatı’ndan iki polis memuruna; ideolojilerinin örgütle kesişmesi sebebiyle disiplin davası açıldı. Bu kişiler görevden uzaklaştırıldı. Ancak hiçbir polis memuru örgüte direkt olarak üye değildir.
Genelde sağcı örgütlerin silah barındırma eğilimi vardır. Bu sebeple İmparatorluk Vatandaşı da silahlı olabilir.13

Bilgi Notunu Buradan İndirebilirsiniz