In Haberler

Almanya’da Basına Yansıyan Cami Saldırıları

Avrupa’nın her noktasında olduğu gibi Almanya’da da camiler ve Müslümanlara ait yerler sıklıkla ırkçı saldırılara hedef oluyor. Ülkedeki Neue Osnabrücker gazetesine göre 2001-2011 yılları arasında her yıl ortalama 22 cami saldırıya uğradı. Bu sayı 2012 ve 2013’te ise 36’ya yükseldi.

Meclis’te Sol Parti’nin verdiği soru önergesine verilen cevaba göre ise ülkede 2015’in ilk 6 ayında camilere ve Müslümanlara ait diğer binalara 23 saldırı gerçekleşti. Almanya’da 2015 yılının son çeyreğinde, camilere yönelik 24 ırkçı saldırı düzenlendi. Aynı cevaba göre de bu yılın ikinci çeyreğinde camiler 14 farklı saldırıda hedef alındı. Ayrıca bu tür saldırılar polis tarafından, camilere yönelik ayrı bir başlık altında değerlendirilmediği için tam sayıyı ortaya çıkarmak mümkün değil. 2014-2016 yılları arasında basına yansıyan saldırılar aşağıdaki gibidir:

1. 5 Ekim 2016: Almanya’nın kuzeybatısındaki Herringen beldesinde inşaatı devam eden Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Ulu Camii’nin duvarlarına kimliği belirsiz kişilerce gamalı haç çizilerek İslam karşıtı yazılar yazıldı.
  2. 2 Ekim 2016: Almanya’nın Brandenburg eyaletinin Potsdam kentindeki El-Faruk Camii’ne domuz kafası bırakıldı.
  3. 26 Eylül 2016: Almanya’nın Dresden kentindeki Fatih Camii ve Uluslararası Kongre Merkezi el yapımı patlayıcılarla saldırıya uğradı.
  4. 25 Eylül 2016: Almanya’nın Hessen eyaletinin Bebra kentindeki DİTİB’e bağlı Mimar Sinan Camii’nin de içinde olduğu Türk-İslam Kültür Derneği binasına yönelik kundaklama girişimi yaşandı.
  5. 25 Eylül 2016: Almanya’nın Schwäbisch-Gmünd kentindeki DİTİB Şehitler Camii’nin duvarına hakaret içeren sloganlar yazıldı.
  6. 16 Eylül 2016: Almanya’da Essen Merkez Yeni Camii’nin bahçe giriş kapısına domuz kafaları asıldı.
  7. 30 Ağustos 2016: Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin Parchim kentinde bir camiye ait derneğin girişine, duvar örüldü. Rostock polisi, kimliği belirlenemeyen kişilerin cami derneğinin giriş bölümüne 1 metre yükseklikte beton duvar ördüğünü açıkladı. Ayrıca duvara da yabancı düşmanlığı içeren sloganlar yazıldı.
  8. 20 Nisan 2016: Kimliği belirsiz kişiler Freiburg Aldingen’deki Hicret Camii’ne kesik domuz başı bırakıldı.
  9. 2 Şubat 2016: Saarland eyaletinde bulunan Neunkirchen’deki bir camiye molotof kokteyli atıldı. Patlayıcı caminin avlusuna isabet etti.
  10. 15 Eylül 2015: Almanya’nın Ludwigsburg şehrinde, Hacı Bayram Veli Camii’ne atılan taşlar nedeniyle camlar kırıldı.
  11. 23 Ağustos 2015: Aşağı Saksonya eyaletinin Delmenhorst kentindeki İslam Toplumu Milli Görüş teşkilatına bağlı Mevlana Camii’ne ait marketin yanındaki kâğıt konteyneri ateşe verildi. Yangın nedeniyle binada maddi hasar oluştu.
  12. 1 Mayıs 2015: Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’ne bağlı Salzgitter kentinde bir caminin duvar ve camlarına kırmızı boyayla gamalı haç çizildi.
  13. 11 Ocak 2015: Almanya Dormagen’de inşaatı süren Süleymaniye Camii’nin duvarlarına İslam karşıtı yazılar yazıldı, gamalı haç çizildi.
  14. 21 Aralık 2014: Almanya’nın Dormagen kentinde inşaat halindeki Süleymaniye Camii’nin duvarlarına (üç hafta arayla ikinci saldırı) İslam karşıtı yazılar yazıldı ve gamalı haç çizildi.
  15. 21 Ekim 2014: Almanya’nın Altötting bölgesindeki Schroffen kasabasındaki bulunan DİTİB Yavuz Sultan Selim Camii’nin kapısı ve camlarına nefret sloganları yazıldı.
  16. 4 Eylül 2014: Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinin Oldenburg kentindeki Hacı Bayram Camii’ne molotof kokteyli atıldı.

Tags Clouds