In Haberler

Almanya’da büyük koalisyona doğru

Almanya’da Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında büyük koalisyonun kurulabilmesi yönündeki en büyük engel aşıldı. SPD üyeleri yüzde 66’lık bir çoğunlukla koalisyon sözleşmesine “evet” dedi.

Almanya’da SPD üyeleri CDU/CSU ile büyük koalisyonun kurulmasına onay verdi. Geçtiğimiz Cuma günü (2 Mart) biten oy sayımının sonuçları, SPD Genel Merkezi’nde dün (Salı) yapılan basın toplantısı ile açıklandı. Buna göre, SPD üyelerinin yüzde 66’sı büyük koalisyona yeşil ışık yaktı. Böylece Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinin dördüncü büyük koalisyonu önünde bir engel kalmadı.

Ne olmuştu?

Almanya’da 24 Eylül 2017 tarihinde yapılan genel seçimlerde CDU/CSU oyların yüzde 32,9’unu, SPD de yüzde 20,5’ini almış, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) ise yüzde 12,6 oyla üçüncü parti olarak Meclis’e girmişti.

Genel seçimlerden tam bir ay sonra CDU/CSU, Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller (Die Grünen) arasında ön görüşmeler başlatılsa da FDP’nin masadan çekilmesiyle hükümet kurma girişimi başarısız olmuştu.

Daha önce muhalefet kanadında kalacağını ve Angela Merkel ile hiçbir şekilde koalisyona girmeyeceğini belirten SPD lideri Martin Schulz ise Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in devreye girmesi ile birlikte CDU ile masaya oturmayı kabul etmişti.