In Haberler

AfD’nin PEGİDA kararı

Almanya için Alternatif Partisi (AfD), göçmen ve İslam karşıtı PEGİDA’nın düzenlediği organizasyonlara üyelerinin katılım yasağını kaldırma kararı aldı.

2016 yılında aldığı bir kararla üyelerinin PEGİDA (Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) gösterilerine katılım sağlamalarına izin vermeyen Almanya için Alternatif Partisi (AfD) bu yasağı kaldırdı. Bundan sonra AfD üyeleri herhangi bir yaptırıma maruz kalmadan parti flamaları ve sembolleri ile birlikte PEGİDA gösterilerine katılabilecek.

AfD Meclis Grubu Başkanı Alice Weidel, söz konusu kararın uzun bir düşünme aşamasının sonunda alındığını ifade ederken partinin Saksonya-Anhalt Eyaleti Başkanı Andre Poggenburg ise yasağın kaldırılmasını bir “mihenk taşı” olarak değerlendirdi.

İşbirliği fikri yeni değil

Partinin eş başkanları Jörg Meuthen ve Alexander Gauland, Şubat ayından itibaren yasağın kaldırılabileceğinin sinyalini veren açıklamalarda bulunuyordu. Bu konuda Meuthen ve Gauland’ı endişelendiren tek husus, suç dosyası oldukça kabarık olan PEGİDA lideri Lutz Bachmann’dı.

Bachmann’ın Hitler’in bıyığını ve saç kesimini taklit ettiği bir fotoğrafını yayınlanmasının büyük bir tartışmaya neden olması ve bu hareketinden sonra görevinden çekilmesi ile birlikte işbirliği önündeki tek çekince de ortadan kalkmış oldu.