In Etkinlikler

18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü Etkinliği

Vakfımız, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü etkinlikleri kapsamında “Küresel Bir Kriz Olarak Göç” başlıklı panele ev sahipliği yaptı. Panelde; özellikle mülteci akını ile son dönemde dünyanın tartışma konusu olan “göç” çok boyutlu olarak ele alındı.

Uluslararası Göç Örgütü’nden (IOM) konuğumuz Dr. Yelda Devlet uluslararası göç hareketlerinin geçmişi ve bugününe ilişkin küresel boyuttaki değişime ilişkin süreci aktardı. IOM örneği üzerinden uluslararası kurumların bu konudaki çalışmalarına değinen Devlet, göç hareketlerinin gelecekte nasıl bir dönüşüm geçireceğine ilişkin görüşleri aktardı. Devlet’in dikkat çektiği bir başka nokta ise uluslararası göç hareketlerinde çocukların ve kadınların yaşadıkları sıkıntılar oldu.

Panelin diğer konuşmasını ise Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. M. Akif Kireççi yaptı. Kireççi, yaşadığımız coğrafyada yaşanan göçlere ilişkin tarihsel bir çerçeve sundu ve bu coğrafyanın neden göçmenler için bir odak noktası olduğuna ilişkin görüşlerini paylaştı. Göç kavramının Türkiye’de iyi anlaşılmadığını belirten Kireççi, Suriyelilerin ülkemize ilk geldiği dönemde atılması gereken adımların, çok sonra atılmaya başlandığını ve bu gecikmenin bazı sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi. Kireççi, yaşanan sürecin artık bir “acil durum” anlayışı dışında, uzun vadeli ve kurumlar arası koordinasyonla ele alınması gerektiğini belirtti. Bu konuda dikkat çektiği bir başka konu ise bu kitlesel göç hareketlerinde Türkiye’nin külfet paylaşımı noktasında yalnız bırakıldığı oldu.

Panel, dinleyicilerin Devlet ve Kireççi’ye yönelttiği soruların cevaplanıp tartışılması ile noktalandı.